Міністерство Освіти за 30 років незалежності практично не ставило собі за мету в шкільну програму ввести батуринську різню , дуже сумно що пересічні українці цього не знають.

Тому читайте і іншим переказуйте.

Проклята Москва завжди чинила геноцид!

Батуринська різанина, або геноцид у Батурині — каральні дії московських військ із захоплення і знищення столиці гетьмана Івана Мазепи славного міста Батурина і його мешканців, що були проведені 2 листопада 1708 року.

На той час Батурин являв собою укріплену фортецю, озброєну великою кількістю гармат. Зважаючи на це, Меншиков намагався схилити захисників фортеці до її здачі. Однак батуринці не тільки відхилили пропозицію про капітуляцію, але й відповіли на це пострілами з гармат по розташуванню Меншикова. Згодом героїчно боронили місто, завдаючи втрат московському війську.

Скориставшись відомостями зрадника Івана Носа про таємний хід у фортецю, московські війська о 6-й годині ранку, 2 листопада 1708 року, зайшли на територію Батурина та підступно напали на оборонців фортеці. Незважаючи на запеклий супротив гарнізону, протягом двох годин, московські війська завершили захоплення міста. Захопивши місто, московити вчинили наругу над мешканцями міста, яким рубали та розтрощували голови, ґвалтували жінок, катували всіх, починаючи від немовлят, жінок і дідів.

Тогочасні газети так описували події у Батурині — «Страшна різанина», «Вся Україна в крові», «Жінки і діти на вістріях шабель». Такими назвами виходили провідні газети Франції — «Gazette de France», «Paris Gazette», «Lettres Historique», «Mercure historique», «Clef du Cabinet». Вони писали, що «страшний цар жадібний до крові в Україні… Всі мешканці Батурина, незважаючи на вік і стать, вирізані, як наказують нелюдські звичаї московитів»; «Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства».

Під час цих дій, московські війська вирізали всіх мешканців міста, незалежно від віку і статі. За різними оцінками загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. В історію України ці події увійшли під назвою «Різанина в Батурині». Саме місто пограбували, в тому числі і православні храми, а потім, за наказом Меншикова, спалили, а церкви знищили.

Коли гетьман Мазепа 7 листопада 1708 року побачив наслідки московського погрому Батурина, «це видовище вразило його в саме серце»:

«…ревно плакал по Батурину Мазепа, спостерігаючи, скільки крові людської в місті і передмісті було полно калюжами».

Це саме роблять московські окупанти і зараз в Україні. Все повторюється. Те саме варварство москалів. Але тепер силами ЗСУ ми можемо відплатити москалям і їхній злочинній банді путлєра помстою за всі їхні злочини!

Пам’ятаємо і не пробачимо ніколи цих злочинів москалям!

Володимир Барцьось