Часткова мобілізація принесла більше проблем росії, ніж дала реальні переваги, тому диктатору володимиру путіну рано чи пізно доведеться піти з України. Почасти через те, що на кону стоятиме його власне виживання.

Як написав у своєму блозі американський історик, письменник, дослідник націоналізму та тоталітаризму Тімоті Снайдер, мобілізація була надто запізнілою та незначною, щоб змінити стан справ до настання зими, а головне її вистачило, щоб відштовхнути населення.

Він зазначив, що путін намагається командувати військами в Україні, а його невдачі роблять його об’єктом критики, хоч поки що й непублічно. І на цьому фоні починає проглядатися те, як війна буде закінчена.

“Війна є формою політики, а російський режим змінюється після поразки. Оскільки Україна продовжує вигравати битви, одне може змінитися іншим: телебачення поступається реальністю, а українська кампанія поступається боротьбі за владу в росії”, — написав він.

У такому конфлікті зацікавлені особи захочуть тримати свої сили в росії, можливо не для застосування їх у відкритому протистоянні, але для стримування інших та захисту себе. А перевагу у цій боротьбі отримає той, хто швидше це усвідомить.

Снайдер каже, що це не означає, що в росії варто чекати на відкрите збройне протистояння, але бажання щось отримати від зростаючої нестабільності або захиститься від неї, змусить російських лідерів перекинути сили ближче до москви.

Експерт наголошує: путін може думати що завгодно про Україну, але влада в росії йому важливіша, тому він не шукатиме виправдання для перекидання сил з України. Також його не цікавитиме думка звичайних росіян про це.

“Під час внутрішньої боротьби за владу в росії путін та інші росіяни думатимуть про інші речі, а війна поступиться місцем більш насущним проблемам. Іноді ви змінюєте щось, а іноді щось змінює вас”, — підсумував Снайдер.

Вадим Снігур