Парадоксально, що її однопартієць був причетний до розгрому виборчих дільниць, коли зникало світло. А потім саме він став народним депутатом з Вінницької області від «Батьківщини».

Наталю Солейко знають у Вінниці як фахову дитячу лікарку, заступницю голови облради у 2013-14 роках. А 10 років тому, у жовтні 2012-го, вона брала участь у парламентських виборах по виборчому округу №11.

Нагадаємо хронологію подій, як це все відбувалося.

Під час виборів до парламенту у 2012 році на виборчому округу №11 за голоси виборців змагалися представник «Батьківщини» Наталія Солейко та самовисуванець Олександр Домбровський. У день виборів, 28 жовтня, тут було спокійно. Головні події відбувалися під час підрахунку голосів.

На ранок 29 жовтня тут було підраховано лише 20% голосів

Але тим не менше, члени окружкому не поспішали і пішли на обід. Повернулися аж ввечері, й то не всі… Голова окружкому Сергій Сітарський у присутності незалежних спостерігачів та журналістів спробував додзвонитися до інших членів комісії, але трубку ніхто не брав. Комісія голосуванням прийняла рішення працювати далі тим складом, який залишився.

Далі починається справжній детектив: у будинку, де знаходиться окружна комісія округу №11, відключили світло. Ходять розмови, що знеструмлена лише одна будівля по Космонавтів, 30. Комісія оголошує перерву, після якої приймають рішення працювати далі вже при світлі ліхтариків. Таким чином, протоколи комісій приймаються протягом години. Потім з’являється світло. На той час вже було опрацьовано майже 50% бюлетенів. Голова комісії Сергій Сітарський оголошує попередні результати голосування: опрацьовано більше 50% відсотків протоколів, відрив між кандидатами — менше 1%.


Потім знову гасне світло і більше не з'являється. Комісія, до складу якої приєдналися ще два члени, знову оголошує перерву, бо за дверима кімнати, де знаходився окружком, кілька сотень людей з бюлетенями чекали вже другу добу. Знаходять великий ліхтар, і комісія продовжує приймати виборчі дільниці.

Майже опівночі почався «двіж»

Тут через двері стали доноситися крики: «Рейдери, тримайте їх, зберігайте бюлетені!» Крізь натовп намагалися пробратися з десяток здорових молодиків. Вони вигукували: «Ми – преса!» Спільними зусиллями двері були відкриті, і «журналісти» увірвалися в приміщення. Один з них дістав з кишені посвідження журналіста «Вінницьких відомостей», виписане на ім’я Сергія Чорноокого. Не встиг член комісії записати дані, як «журналіст» схопив ліхтар і розбив його об стіну. І тут почалася щось неймовірне.

Хто кого бив — у темряві не було видно, але стільці літали. Пізніше в справі про масову бійку на виборчій дільниці випливає прізвища Олега Погорельського. Як стверджують правоохоронці, він пізніше змінює прізвище на Мейдич та стає донині діючим депутатом від тієї ж партії «Батьківщина». Пізніше сама Наталя Солейко, впізнавши його уже як голову цієї партійної організації у Вінницькій області, мало сказати – дивується...

А тоді комісія терміново зібрала всі протоколи. Викликали міліцію, яка стала в оточення біля коробок з бюлетенями, і ніяких дій не робили, незважаючи на крики спостерігачів втрутитися. Викликали ще один наряд, «журналіста» закували у наручники. І як тільки стали виводити в коридор, пролунав крик: «Вони пустили газ!» Знову галас: «Закрийте двері, відкрийте вікна, викличте «швидку», жінці погано».

А в коридорі стояли люди з коробками, міліція намагалася стримувати молодчиків, які не пробилися в кімнату до комісії, і згодом пов'язали ще двох. До ранку вже з новими ліхтарями комісія приймала протоколи у тих, хто до того часу залишився в будівлі. Хоча деякі члени виборчих дільниць покинули окружну комісію разом з бюлетенями, щоб здати все при світлі дня.

Наступного дня кандидат у нардепи Олександр Домбровський на пресконференції вимагає перерахунку голосів, мотивуючи це тим, що багато протоколів, які надходять з дільниць, сфальшовані.

Ввечері голова окружної комісії Сергій Сітарський повідомив, що перевіряються протоколи, які комісія приймала в ніч з 29 на 30 жовтня.

Але й на цьому епопея з підрахунком голосів не закінчилася. Зранку 31 жовтня, коли члени окружної комісії прийшли на свої робочі місця, побачили розпечатану кімнату, де зберігалися бюлетені, а коробки з виборчою документацією були пошкоджені. Знову викликали міліцію.

Під стінами будівлі акція протесту. Окружна комісія висловила недовіру голові ОВК Сергію Сітарському.

Вінницький окружний адміністративний суд за позовом Домбровського зобов'язав окружну комісію виборчого округу №11 провести повторний підрахунок голосів.

3 листопада головою окружкому стає член комісії від партії «Руський блок» Ольга Стадник. Тоді ж біля будівлі окружної виборчої комісії №11 організовується мітинг з БТРом та наметовим містечком.

Фото тих резонансних подій з архіву газети «33-й канал»

Ввечері 4 листопада на сайті ЦВК — інформація про 100% порахованих протоколів. Перемогу отримав Олександр Домбровський з результатом 30,16% «за» (29 тис. 841 голос). У Наталії Солейко — 28% «за» (27 тис. 706 голосів). Страйк уже під стінами ЦВК. Опозиція вирішує судитися.

І ось через 10 років Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) поставив крапку у цій історії

«Справа Солейко» стосувалася результатів виборів до Верховної Ради. Заявниця опротестовувала результати парламентських виборів 28 жовтня 2012 року в одномандатному виборчому окрузі №11 (Вінниця), де вона посіла друге місце. Тоді перемогу в окрузі отримав самовисуванець Олександр Домбровський.

За матеріалами справи після програшу кандидатка у нардепи почала судитися з окружною виборчою комісією, заявивши про підробку бюлетенів. Однак адміністративні суди ухвалили рішення не на користь заявниці, встановивши, що перерахунок голосів був проведений відповідно до законодавства.

Позов Солейко проти Центральної виборчої комісії у зв’язку із затвердженням недостовірних результатів голосування також був безуспішним. Проте Звіт місії зі спостереження за виборами Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі містив зауваження щодо процесу підрахунку результатів у згаданій окружній виборчій комісії, які узгоджувалися з твердженнями заявниці.

Розглянувши скаргу представниці «Батьківщини», Європейський суд з прав людини наголосив: виявлені порушення, про які стверджувала заявниця, були достатньо суттєвими, щоб перешкодити вільному волевиявленню громадян під час виборів до органу законодавчої влади. Звіт міжнародних спостерігачів підтвердив достовірність таких тверджень.

Водночас ЄСПЛ зауважив, що національні суди формально відхилили позов заявниці без будь-якої спроби з’ясувати, що сталося насправді, а також відкинули можливість переглянути результати виборів в одномандатному окрузі у Вінниці.

Європейський суд дійшов висновку про порушення статті 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право бути обраним кандидатом на вільних виборах). Тому держава має виплатити заявниці компенсацію у розмірі 3 тис. євро за моральну шкоду. Окрім цього, Україна заплатить Наталі Солейко ще 1 тис. євро у вигляді витрат на правову допомогу.

Ми звернулися за коментарем до Наталі Солейко, але поки що вона від них утримується.

Людмила ПОЛІЩУК,
Каріна МАЄВСЬКА