Вторгнення РФ в Україну порушило територіальну цілісність української держави. Воно суперечить Статуту ООН, тому відновити мир можна лише за умов цінностей Організації Об’єднаних Націй. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на прес-конференції у столиці Камбоджі, на саміті Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), – йдеться на сайті ООН.

За його словами, наразі дуже важливим є створення умов для поступового відновлення діалогу між Україною та росією, який призведе до майбутнього, в якому пануватиме мир.

“Але не будь-який мир, а мир, заснований на цінностях Статуту ООН та нормах міжнародного права”, – наголосив Гутерріш.

Він додав, що війна в Україні, глобальна енергетична і продовольча криза та надзвичайна кліматична ситуація також були на порядку денному саміту АСЕАН.


"У ці неспокійні часи регіональні організації, включно з АСЕАН, мають важливе значення для створення глобальних рішень", - зазначив генсек ООН.

Гутерріш підсумував, що Організація працює над пом'якшенням глобальної продовольчої кризи. Зокрема, вона розширює ініціативу щодо повернення українського зерна на ринки та усуває перешкоди для російського експорту продовольства та добрив.

Сергій Бойчук