Ситуація непроста. Вона непроста не тільки в Ободівці, така ситуація і по інших територіальних  громадах, де більшість сформована під місцевих «князків», які не платили раніше та зараз не хочуть платити податки в бюджет.

Для розуміння: загальний бюджет громади становить 75,4 млн грн, із них 40,0 млн власних надходжень, з яких 6,7 млн грн, що становить – 19% грн – плата за землю, в тому числі і орендна плата. В кожній громаді такі надходження як аксіома – вони повинні сплачуватися в бюджет. Адже це зарплати працівників бюджетної сфери та допомоги малозабезпеченим. 

Власне тому, вимога щодо сплати за землю та нерозуміння забаганок депутатів, які  працюють в  АФ “Ободівська”, співпраця керівника господарства з народним депутатом, який обраний по нашому виборчому округу, і було прелюдією щодо прийняття за третім разом двома третинами депутатів рішення про дострокове припинення повноважень Ободівського сільського голови. Перший раз на вимогу депутатів мною було скликано 39 сесію, вона не відбулася. Не всі депутати зареєструвалися. Наближені депутати до місцевого аграрія просто ігнорували порядок денний та регламент. Другий раз на вимогу депутатів на 14 вересня мною скликано сесію  прибуло 19, за дострокове припинення повноважень  – 13 – рішення не прийняте. 28 жовтня депутати проводять сесію із 16 присутніх, 15 підтримують проєкт рішення. 

Який депутатський склад?

  • Самовисуванці – 7.
  • За майбутнє -7.
  • ПП “Українська стратегія Гройсмана” – 3.
  • ВО ПП “Батьківщина” – 3.
  • ПП “Європейська солідарність” – 1. 

Також зареєстровано депутатська групу “За розвиток громади” до якої увійшли депутати  від агроформування та депутат Валентина Сутика – з її слів представник та багаторічний помічник народних депутатів Миколи Кучера та Лариси Білозір. На сьогоднішній день фактично вона керує фракцією «За майбутнє» в громаді. Дивно, що спільного в народних депутатів та керівника місцевого агроформування – колишнього регіонала, якого вони у червні 2016 року в дуже цікавий спосіб відправили в відставку з посади голови Тростянецької районної ради?..

– Це ж не перша Ваша каденція на посаді голови, раніше легше працювалося?

Це вже  четверта моя каденція з 2002 року. Схожа на першу (із 26 депутатів – половина працівники агрофірми), коли у 2003 році постало питання розпаювання землі.  А зараз – про її оплату. Бо знаєте, у нас “агробарон” Юрій Солодкий – керівник  АФ “Ободівська” вважає, що  до нього, як колись до голови колгоспу, всі мають йти на нараду і виконувати його рішення. Але тим не менше, у першому скликанні вдалося розпаювати землю, в найкоротші терміни повністю газифікувати Ободівку та Бережанку.  Відновлювати нічне освітленнями, висипали дороги, поставили тротуари, упорядкували узбіччя, кладовища, прибережну зону, створили комунальне підприємство.

У 2010 році мене не обрали. Тоді зайшли регіонали, стояло питання: це ваші, це наші. Найбільша біда в тому, що ті, хто тоді були в “регіонах”, сьогодні переодягли шапку на другий бік і імплементувалися в різні політичні сили

У 2015 році люди мені знову висловили довіру, я почав пропагувати ідею добровільного об’єднання. За для розвитку інфраструктури громад, держава давала великі субвенції. Постало питання про об’єднання Ободівки і Новоободівки, та інших неселених пунктів. Представники агроформувань робили все, щоб цього не сталося. Причина – земля і податки. Хоча й створювалися комунальні підприємства, працевлаштовувалися місцеві жителі, щоб податки надходили у громаду. Разом із тим, ми залучали кошти з різних конкурсів, грантів та проєктів, зокрема й екологічних. Були перші по області з проєктом по муніципальній співпраці, так за  кошти обласного та сільського бюджетів, доречі завдяки сприянню  депутата обласної ради Геннадія Мазура, було придбано сміттєвоз та контейнери для сортування сміття.

На жаль, хто тоді працював сільським головою, а сьогодні є депутатами та старостами нашої громади, екологічними проблемами не цікавилися. Зараз для них теж все не так…

У 2020 році створено нову громаду та виконавчі органи. Всі відділи працюють добре. Сьогодні немає претензій ні до одного із створених виконавчих органів. То які можуть бути питання до голови?  Зрозуміло, що малим громадам сьогодні важко.  Держава давала раніше різного роду субвенції, коли було добровільне об’єднання, але такого не сталося, то ж маємо те, що маємо.

– Знаю, були протистояння й за базу відпочинку.  Яка там зараз ситуація? 

– Дійсно, ще одним із каменів спотикання став колишній табір оздоровлення та відпочинку для дітей “Сосновий бір”. У 2018 році рада  його забрала у комунальну власність та створила КЗ “Подільська казка”. За для його відновлення писали багато проєктів на його фінансування. Планували оздоровлення та відпочинок дітей та молоді, в тому числі із обмеженими можливостями. Мало бути створено до  40 робочих місць. Територія – 4,2 га соснового лісу – чудова місцина для   відпочинку, оздоровлення та навчання дітей. Але, це для декого було не вигідно.

Ми звернулися у Державний фонд регіонального розвитку, відремонтували будиночки, вже готові були налагоджувати роботу закладу. Але  деякі народні депутати, звернулися по надуманим звинуваченням  в правоохоронні органи, було відкрито кримінальне провадження. Фінансування з державного фонду регіонального розвитку припинилося. Були перевірки різного роду . Все нормально – без порушень.

Надумане кримінальне провадження давно закрито, але громада втратила 7 млн грн фінансування, які відповідно до проєктно-кошторисної документації передбачалися на продовження реконструкцію. Звичайно, що на сьогодні “Подільська казка” не працює. А, хто компенсує втрачені громадою 7 млн грн? Хто компенсує дітям оздоровлення та відпочинок? Хто компенсує нестворених майже 40 робочих місць, податки  та інші надходження до місцевого бюджету? Де ці народні депутати? Сьогодні їх не чути в окрузі?!

– То причина депутатського демаршу — земля?

– Землі для ведення особистого селянського господарства. Безумовно, всі хочуть отримати в тому чисті і представники партії  “За майбутнє”, більшість із них не тільки працюють у агробарона, а й постійно лобіюють його інтереси. Нещодавно у фермера Черевичного хотіли відібрати 30 га виробленої орної землі та виділити для двох депутатських родин по 12 га (родина помічника народного депутата Валентини Сутики та бухгалтер місцевого агроформування, про яке ми згадували вище, Тетяна Тисменецька). Ось так. Але люди, не дали цього зробити.  Такі інтереси в цих депутатів…

Та я з перших днів після виборів розумів, що хоч у мене і не було більшості, але потрібно працювати. Голова не є розпорядником коштів, голова має бути модератором, об’єднати, зробити, а щоб був результат, депутати мають прислухатися, а не тягнути кожен в свій бік, як у тій байці про лебедя, рака і щуку. Депутатка Валентина Сутика, яка  розповідає, що є представником народного депутата Миколи Кучера, взялася керувати комісією з питань регламенту, депутатської діяльності, законності і відверто пішла в опозицію до голови. У земельній комісії чомусь лобіюються інтереси агроформувань?

Зараз в суді справа по несплаті агроформуванням майже 360 тис. грн боргу за орендну плату. Рішення суду на користь громади, але сплачувати ніхто не спішить.

Більше того, Ободівська агрофірма ще й подала позов, що сільська рада винна їм 300 тисяч за трактор, який я колись попросив для роботи в громаді… А трактор – тільки рама та колеса…

– А зараз хто буде виконувати обов’язки голови?

– Секретар. Але все дуже складно… У зв’язку з повномасштабною війною перед громадою нові виклики… Деякі депутати не розуміють: хто б не прийшов, треба працювати законно, а не так, як хтось хоче, прийшовши за вигодою – земля, комунальна власність, кошти. Для того, щоб реалізувати свої амбіції і десь обійти законодавство, вирішили зробити «переворот в Ободівці». З мене вимагали написати заяву і скласти достроково повноваження, але я не можу це зробити. Під час воєнного стану – це буде зрада людей, які в мене повірили, та громади… А мене ж не депутати обирали, а майже 2000 виборців, – це десь 40% від тих, хто прийшов на вибори. 

У нас виходить правова колізія: голову обрали виборці — громада. А зняти можуть депутати?

Та питання не в посаді навіть, а в існуванні громади. Бо якщо не будуть платитися податки і збори, то хто б на це місце не прийшов, він не зможе навести лад.

Вислухала Людмила ПОЛІЩУК