Як і Дубинський та Харченко
Тепер стало відомо, що Платов співпрацював зі слідством, тому його виправдано.

Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Про це заявив суддя Гендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду, у судовому комплексі Схіпхола.

Суд, зокрема, встановив, що Дубинський та Харченко функціонально були причетні до постачання з Росії ЗРК “Бук” для запуску ракети, а також до його евакуації. Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17, зазначивши, утім, що основною ціллю мали бути українські військові літаки.

“Харченко прозвітував перед Дубінським про використання ЗРК і потім виконав вказівку про вивезення”, – заявив суддя, наголосивши, що обвинувачувані знали, що запуск ракети призведе до смерті людей.

Суд також вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки, не зменшує вину обвинувачуваних.

“Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали право здійснювати обстріл також військового літака”.

Рівень співучасті Ігоря Гіркіна є іншим, але його суд також визнав винним. Так, суддя постановив, що Гіркін не давав розпорядження про збиття літака: “Гіркін відповідав за збиття українських літаків та гелікоптерів. Однак з перехоплених переговорів виходить, що Гіркін не знав, що була випущена ракета “Бук”, до її запуску. Через це ми не можемо говорити, що він був класичним співучасником”.

Утім, його як керівника співучасть у вбивстві 298 пасажирів та членів екіпажу рейсу MH17 суд вважає доведеним. “Немає доказів того, що Гіркін до 17 липня знав, що буде застосована ракета “Бук”, та можна припустити, що він уявляв, що будуть людські жертви”, – наголосив суддя.

Незалежні дослідники стверджують, що ЗРК «Бук» належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська (РФ). 24 травня 2018 влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.

За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України[6] і загалом у XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року; найсмертоноснішим збиттям пасажирського літака.

Збиття літака спричинило нову хвилю міжнародних санкцій західних держав проти РФ. Чимало експертів уважають це «переломною точкою» у стосунках РФ з США, ЄС та їхніми союзниками.

В авіакатастрофі загинули усі 283 пасажири та 15 членів екіпажу, у тому числі 80 дітей, 3 з яких були немовлятами[93]. На борту літака перебував член Сенату Нідерландів Віллем Віттевеен. Спочатку з посиланням на Міжнародне товариство боротьби зі СНІДом заявляли, що на борту літака знаходилося більше ста вчених, лікарів і громадських діячів, серед яких були провідні фахівці світу в галузі боротьби зі СНІДом, що летіли на міжнародну конференцію в Мельбурні (Австралія). Одночасна втрата такої кількості вчених, які тривалий час займалися вивченням СНІДу, багатьма була названа важким ударом по боротьбі з цією хворобою, оскільки безцінний досвід і знання загиблих втрачені назавжди. Пізніше, однак, президент Міжнародного товариства боротьби зі СНІДом Франсуаза Барре-Сінуссі повідомила, що малайзійським рейсом скористалися лише шість учасників конференції. Серед яких був і співробітник ВООЗ Гленн Томас та нідерландський дослідник Юп Ланге.

Серед загиблих — малайзійська актриса Шуба Джайя.
Нідерланди – 193
Малайзія – 43
Австралія – 27
Індонезія – 12
Велика Британія – 10
Бельгія – 4
Німеччина – 4
Філіппіни – 3
Канада – 1
Нова Зеландія – 1
Франція – 1
В’єтнам – 3
США – 1
ПАР – 1
Румунія – 1
Італія – 1
Ізраїль – 1
Ірландія – 1

Всього 298

Андрій Власенко