Дуже здивувалися голова Козятинської Асоціації учасників АТО Олег П’явка та його четверо побратимів, коли отримали документи, де голова райради Віктор Слободянюк через суд вимагає виплатити йому аж 300 тисяч гривень моральної компенсації. Мовляв, посадовець досі не може прийти до тями від осені 2016 року, коли на очах десятків свідків та під спалахи фотокамер обурені воїни йому вручили паперову медаль та кинули у смітник перед адмінбудівлею.

Голову ветерани війни звинуватили у корупційних діяннях щодо земельних питань. При цьому захисники України сказали Віктору Слободянюку, що в них вже «скінчилася толерантність».

– Голова Козятинської райради постійно називав нас наркоманами, алкоголіками, бандитами, — каже Олег П’явка. — Ще в 2016 році за письмовим зверненням нашої організації до Вінницького облдержгеокадастру була зарезервована земельна ділянка на території Махнівецької сільської ради. І хто ж знав, що її обробляло до цього фермерське господарство, що належить голові районної ради. Саме через це її не виставили на карту публічного доступу. Очільниця Козятинського держгеокадастру, отримавши зауваження за явне несприяння виділенню законної земельної частки бійцям, отримала догану. При зустрічі з керівником районного держгеокадастру пролунало прохання все ж передати документи до прозорого офісу, мотивуючи це тим, що таки до вечора вони потраплять на стіл. Відійшовши 200 метрів, я помітив голову райради Віктора Слободянюка. Він заявив, що ми все одно не отримаємо цієї землі, і в нього є люди, які вже написали заяви. Проте я пішов до прозорого офісу, де в мене прийняли заяви саме на цю землю. А голова райради тим часом подався до поліції, де всім їм пообіцяв землю й гарну плату за паї. Мова йшла про ту саму ділянку, яку просили бійці. Ось так тоді зіштовхнули лобами воїнів та поліцейських, які разом боронили державу на передовій. Звісно, наші нерви не витримали, і ми влаштували Віктору Слободянюку сміттєву люстрацію. Його не били, не знущались. Взяли за руки та ноги і засунули в бак.

Після цього держслужбовець звернувся до суду. Вимагає від нас не вибачення, а моральної компенсації у розмірі 300 тисяч гривень. За що? Досі не розуміємо. Бо в лікарні він не лежав. Після того, як виліз із сміттєвого баку, розчервонівся та відразу сів у машину і поїхав на Вінницю знімати побої. Але я так розумію, що не зробив цього, бо не було що знімати. Знаю, що лікар надав висновки, що у Віктора Слободянюка сколіоз, серцево-судинні захворювання. І він хоче цими довідками мотивувати і отримати з нас кошти. Також відомо, що адвокат голови писав запит на райраду і заступник Віктора Слободянюка відписав, що той став хворіти після цих подій, став мовчазним. Жінка взагалі заявила, що він ночами не спить, постійно знервований.

Демобілізований Олег П’явка каже, що є побоювання, чи захистить воїнів Козятинський суд. Адже суддя, яка розглядає справу, свого часу вже виправдовувала голову райради за корупційною справою.

– Я та мої побратими служили у бойових підрозділах, були на передовій.

Та й сам факт, що голова райради вимагає гроші із тих, хто захищав його та інших, мир і спокій — це сором!

Голова Козятинської райради Віктор Слободянюк розмові із журналістами був не радий.

– Нічого я по телефону казати не буду. Дзвоніть через тиждень. Може, тоді щось скажу.

Додамо, що сам голова Козятинської районної ради людина не бідна. У нього та родини у власності, згідно з декларацією, два будинки в Козятині, кафе, АЗС, земельні ділянки площею – 116845 кв. м. Відомо, що він є власником фермерського господарства, проте оскільки нині на державній службі, цю інформацію не коментує. Також родина має три машини — Renault, «Мерседес-Бенц» 2013 року випуску та Porsche 2015 року випуску. В 2015 році готівкою родина тримала 15 тисяч доларів, 80 тисяч гривень. Ще 100 тисяч грн. на банківських рахунках. Крім того, 100 тисяч доларів родина позичила третім особам. Втім, у декларації, яка подана у квітні 2017 року, у розділі «грошові активи» немає вже жодної інформації…

Віра Малафей