Втім, це не дуже радує жителів Павлівки, яка знаходиться від арсеналу всього за кілька кілометрів. Люди бідкаються, адже вибухи такі потужні, що їхні і так постраждалі хати вже тріщать по швах. Що вже казати про моральний стан селян… Чиновники заспокоюють. Кажуть, що повідомлення про підрив снарядів були надруковані у районній газеті, також інформацію доносили до сільських голів та депутатів.

– Коли були вибухи на складах, нам пошкодили майже півтори тисячі будинків. І знову бахкає так, що двері самі відкриваються. Хата може обвалитись. Бо тріщини стають глибшими та більшими, — каже мешканка Павлівки Тетяна. — А сусідці тільки нові вікна поставили. Якщо знову вилетять — за чиї кошти буде ставити? В пенсіонерів через ці вибухи піднімається тиск, болить голова. Діти теж бояться йти до школи.

У військовій частини А1119 додають, що підриватимуть боєприпаси до кінця зими. А дозвіл на роботи отримали ще в жовтні від штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій.

– У нас є снаряди, котрі були пошкоджені у вересні. Їх вже транспортувати не можна і треба убезпечити від впливу високих температур в теплу пору року, — повідомили співробітники арсеналу. — Тому йде їх знищення. Для підриву використовуємо глибоку яму. Всі роботи виконують сапери. Ніякої загрози це життю чи здоров’ю людей не завдає.

Тим часом у тій же Павлівці досі тривають ремонтні роботи, хоча їх обіцяли завершити ще в грудні. Для ліквідації наслідків додатково потрібно ще 8 мільйонів гривень.

«Для чого? Адже уряд виділив аж 100 мільйонів гривень! Невже кишені понабивали собі?» — запитують обурені селяни.

– Зі 100 мільйонів гривень ми витратили на Калинівський район 18 млн 600 тисяч грн. Їх виділяли окремо сільським радам, із тих 100 мільйонів кошти пішли ще на місто Калинівку та Вінницький район. На даний час замінено 4500 вікон і відремонтовано 1500 будівель. Але в нас є такі будинки, які взимку не могли розібрати, бо не встигли б зробити. Таких близько трьох десятків. Тому із весни почнемо їх робити. Крім того, з’явились такі хати, власники яких сиділи і до останнього мовчали про наслідки. Тепер просять допомоги. Є й такі, що не все зробили. Тому це ми додатково залучаємо ще 8 млн грн. для для ремонтних робіт, — пояснив журналісту голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк.

За його словами, невдовзі закриють питання із відшкодуванням витрат тим, хто ремонтував будинки за свій кошт. До кінця 2017 року по відшкодуванню приблизно виплатили 3 млн 150 грн., із них 2 млн 700 тис. грн. нам надали з бюджету області. Ще 350 тис. — із районного, близько 100 тисяч надали допомогу інші райони. Залишився 1 млн 155 тисяч грн., їх маємо виплатити людям впродовж двох тижнів. Нещодавно ми придбали 6 будинків тим родинам, чиї вже не підлягають ремонту.

Нагадаємо, вибухи на Калинівському арсеналі, які стались в ніч на 27 вересня, залишили після себе чимало відкритих питань, а ще більше — збитків. Та й самих винуватців трагедії також не знайдено, а намагаються зробити «цапів-відбувайлів» із звичайних солдатів. Адже раніше була інформація, що в день вибухів на територію частини пустили 6 цивільних людей без перепусток, а начальника режимної служби оштрафували на 2,5 тис. грн. за неналежне виконання своїх обов’язків. Перед громадою із вищого керівництва ніхто не звітує щодо ходу розслідування.