У Вінниці досі немає жодного гідного монументального пам’ятника Т.Шевченку. Вінничани не можуть зрозуміти, чому влада так боїться нашого Пророка? Адже ще у 2004 році було ухвалене рішення про те, що на площі, тоді Театральній, буде встановлений гідний пам’ятник, проведена реконструкція площі і навіть зроблене місце для його спорудження.

Під час Революції гідності майданівці Вінниччини встановили пам’ятник — погруддя Тарасу Шевченку, який нині влада прагне демонтувати. Під час Шевченківських читань погруддя було обстріляне, але Шевченко вистояв. Майданівці відремонтували пам’ятник власним коштом.

Що ж це діється сьогодні — стріляють не лише в захисників і не тільки на війні, а й у мирній Україні, в Пророка нашої нації — Тараса Шевченка?

Що ми за люди? Якого роду-племені?

Відтепер, щоб захистити пам’ять про Кобзаря і не дати можливості місцевій владі демонтувати погруддя, щоранку біля пам’ятника Шевченку на площі Небесної сотні збираються небайдужі вінничани читати його вірші. Їм дуже болить питання, яке, на думку місцевої влади, вирішується просто. Але вони розуміють, що такі дії місцевих чиновників призведуть до руйнування нашої державності, нашої національної ідентичності.

Закликаємо справжніх патріотів України, національно свідомих громадян Вінниччини підтримати заходи, приурочені Великому Кобзарю, і долучитися до щоденних Шевченківських читань, які відбуваються з 8.30 до 9.30 на майдані Небесної сотні. Сподіваємося, що студенти, школярі, інтелігенція та громадськість Вінниччини візьмуть активну участь у цих заходах.

Світлана БЕВЗ,

учасник бойових дій, ветеран батальйону «Айдар»