Аж тричі на Водохреща у Вінниці в кількох храмах – Спасо-Преображенському соборі, Хрестовоздвиженській і Стрітенській церквах – освячували воду. Перше освячення було о 3.00 годині ночі після богослужіння.

– Для багатьох людей хрещенська вода — найперші ліки на весь рік, стараємося набрати її багато.

Друге освячення було вранці, приблизно о 8.30. Воду могли освятити усі працюючі 19 січня. В цей час черга на освячення була найдовшою. Біля собору сягала аж річки Південний Буг.

А в полудень мали можливість освятити і набрати хрещенської води на весь рік усі бажаючі.

– Вода, освячена 18 і 19 січня, іменується хрещенською, богоявленською або великою агіасмою і є великою святинею, — каже митрополит Вінницький і Барський Симеон, очоливши пізнє вранішнє богослужіння у соборі. — Ця вода має особливі благодатні властивості освячувати матеріальні предмети й лікувати духовні й фізичні недуги. Вживають її у невеликій кількості вранці з молитвою: «Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа» для освячення душі і тіла.

Різдвяно-Новорічні свята тривають до 15 лютого — свята Стрітення Господнього. До цього часу батюшки обходять домівки і освячують їх хрещенською водою, очищаючи від усього поганого, а людям бажаючи здоров’я.

У ополонках на Водохреща скупались тисячі жителів Вінниччини

На Водохреща на багатьох водоймах усі охочі занурювалися у холодну воду. Хтось пірнав з огляду на релігійну традицію, комусь не вистачало екстремальних вражень, інші ж таким чином оздоровлювалися.

34-річний вінничанин Микола щойно з ополонки.

– Почуваюся прекрасно. Звісно, водичка холоднувата. Купаюся щороку. Пірнанням очищаю організм, омолоджуюся. Дружині купатися в холодній воді протипоказано, тому доводиться за двох пірнати.

За святкуваннями на Вишеньці стежив аварійно-рятувальний загін.

Розповідає фельдшер-рятувальник, прапорщик служби цивільного захисту Марина:

– Люди поводяться дисципліновано, радіють святу. У нас вони можуть переодягнутися в теплі. Для цього встановлені два намети — жіночі й чоловічі роздягальні, всередині температура 25 градусів. Ще не переохолодився ніхто. Перебувати в ополонці можна не більше 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо. Після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю. Купання в крижаній воді під впливом алкоголю категорично заборонено.

Ольга ВІЛЬЧИНСЬКА, Сергій СЕМЧУК