Схоже, предметом таємного торгу  угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана з кремлівським диктатором путіним таки було українське Закарпаття, а, можливо, й інші території сусідніх суверенних держав.

За переможними результатами оголошеного “триденного бліцкрігу” та подальшої російської ескалації в Європі ці території, очевидно, мали би відійти до Угорщини. Саме тому Орбан категорично відмовився допомагати Україні зброєю і, навіть, заборонив її транспортування з інших країн через свою територію. Показовою також була позиція Угорщини щодо колективних рішень ЄС з підтримки України. Угорщина все блокувала і продовжує блокувати.

Але часом все таємне стає явним. І уже стає важко приховувати якість свої “недоімперські претензії”. Та свою справжню прорашистську сутність. Спочатку “угорські вчені” в такт російським пропагандистам почали вигадувати новітні карти України з явними претензіями на нашу територію. Згодом тему завели в парламент і один з депутатів публічно заявив про нові угорські кордони.

Зрештою сам Орбан засвітився на футболі у шарфі з картою “Великої Угорщини”. Тут уже, крім українських забаганок, ставиться під сумнів цілісність ще однієї сусідньої незалежної держави. Слідом за українською амбасадою Румунія також заявила, що вважає неприйнятними будь-які форми ревізіоністського вираження.

Про це йдеться у заяві МЗС Румунії.

МЗС передало угорському послу в Бухаресті своє рішуче несхвалення жесту угорської офіційної особи, що явно контрастує з атмосферою відкритості та поновлення двостороннього діалогу на тлі недавніх консультацій, які румунський міністр закордонних справ провів у Будапешті як зі своїм угорським колегою, так і з прем’єр-міністром Угорщини“, – йдеться у заяві.

“Будь-який ревізіоністський прояв, у якій би формі він не був, є неприйнятним та суперечить нинішнім реаліям та спільно прийнятим Румунією та Угорщиною зобов’язанням будувати двосторонні відносини в рамках визначальних параметрів основного документа, що регулює двосторонні відносини, а саме Договору про взаєморозуміння…”, – додали в румунському міністерстві.

Нагадаємо, Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта “Великої Угорщини” з частинами сусідніх держав у її складі – сучасних Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії, Сербії та України – які належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни, після чого вона втратила їх за умовами Тріанонського мирного договору.


Орбан спробував заспокоїти обурення, заявивши, що футбол - це не політика. Хоча, політичні погляди перших осіб держави, це вже далеко не футбол. Подібні амбіції воєнного злочинця терориста путіна вже призвели до трагічних наслідків в Україні: десятки тисяч загиблих зруйнована промисловість, людське житло, мільйони знедолених людей. Та надзвичайно серйозні виклики для всього світу...

Хіба цього Орбану замало, щоб зрозуміти неприпустиму авантюрність якихось геополітичних договорняків з країною спонсором тероризму. Невже замало війни в Україні, щоб тягнути її глибше в Європу. Колись донецькі колаборанти теж кричали: "путін помогі!" І до чого докричалися, вже бачить увесь світ.

Слава Богу громадянське суспільство в Угорщині вже зрозуміло, в які небезпечні ігри зібрався грати їхній прем’єр. В країні розпочалися антиорбанвські протести, які з кожним днем стають масовіші. Адже в багатьох ще в пам’яті 1956 рік і радянські танки на вулицях Будапешта.

Сергій Бойчук