Природоохоронці виявили, що у восьми країнах щогодини вирубують 4 гектари лісів Карпат.

За даними дослідників, система охорони карпатських лісів недостатня для їх збереження. Причому, найбільше лісам загрожують вирубки та лісові дороги.

Про це свідчать результати нового дослідження міжнародної екологічної організації Greenpeace, повідомляє Українська природоохоронна група.

“Карпатські ліси є одним з останніх прихистків для дикої природи Європи. Тут мешкає найбільша, якщо не рахувати Росію, європейська популяція бурого ведмедя”, – кажуть природозахисники.

Також карпатський ліс є домом для тисячі різних видів тварин та рослин, серед яких такі види під охороною, як рисі, чорні лелеки, беркути тощо.


У Карпатах збереглися відносно великі площі пралісів та старовікових лісів.

"Ці унікальні екосистеми є життєво важливими для збереження біорізноманіття та боротьби зі зміною клімату. Однак ми продовжуємо їх втрачати", – кажуть природозахисники.

За висновками Greenpeace, основна загроза для лісів Карпат – безвідповідальне ведення лісового господарства, спрямоване на отримання якнайбільшої кількості деревини, а не на охорону екосистем.

За даними супутникового моніторингу Greenpeace, за останні 20 років у Карпатах вирубали понад 7 тисяч квадратних кілометрів лісів – це більше ніж площа Парижа, Берліна, Рима, Будапешта, Варшави та Брюсселя разом узятих.

Зокрема, щогодини вирубується 4 гектари лісів Карпат на території 8 карпатських країн (Україна, Угорщина, Чехія, Польща, Словаччина, Румунія, Сербія, та Австрія).

Вадим Снігур