У минулому номері був надрукований матеріал «Народила вдома, бо не могла додзвонитись до «швидкої допомоги». У департаменті вже почали службову перевірку». Після його виходу на адресу редакції надійшли сотні листів та дзвінків від наших читачів, які вирішили висловити свою думку щодо події. Із найцікавішими знайомимо і вас.

«Я особисто знаю цю сім’ю. Працювала з ними. Те, що вони не відповідають на прохання фельдшера з’явитися на ФАП, щоб лікар оглянув дітей, наводить на думку, що «всі винні, тільки не я». А лікар до них добивався, а вони на це не реагували. Те, що диспетчер на «швидкій» не передав виклик на Немирів, обурює!

Тим, хто народив вдома, дуже важко отримати свідоцтво про народження. Батьки не один тиждень вибігали б. Знаю, про що пишу, повірте.

Я сама народжуватиму втретє і задля цього живу в Немирові і чекаю. Перших двох теж народжувала тут, хоч і жила в Вінниці. Їхала в лікарню за перших ознак пологів і не верталась назад. А лікарі в нашій країні завжди крайні і не мають поваги від населення. У цивілізованих країнах пацієнти бігають за лікарем».

Оксана П., читачка

«Жінка має право вибирати, де народжувати. Забезпечити їй належну медичну підтримку — обов‘язок, що гарантується Конституцією. Хотіла більше побути дома — зрозуміло, троє діток, певно, ще й господарство. І добре, що всі живі і здорові, а раптом щось пішло б не так?.. Раніше справді народжували дома, але це 100 років тому — і смертність тоді була в рази більшою. Я розумію, про що йдеться, і навіть якби жінка відмовилася лягати, а за годину почалися пологи, їй все одно треба було вчасно надати допомогу. Скільки є випадків, коли тікають з лікарні на вихідні і з ними трапляються ускладнення, таким теж треба вчасно надавати допомогу!»

Людмила, Ладижин

«По-моєму, справа не в пологах, а в реакції «швидкої». Маємо типовий приклад наслідків медичної реформи, бо «швидка» вже не виїжджає ні на серцевий напад, ні на гіпертонічний криз. Складається враження, що нас планово винищують. Нещодавно мій товариш був у відрядженні із дитиною в селі Вінницької області. Малюку стало зле, «швидка допомога» не захотіла приїхати. Довелось викликати через рятувальників».

Борис, Ямпільський район

«Не варто нападати на «швидку», особливо — ладижинську. Це не їхня проблема, що телефонують у Тульчин, Немирів чи Гайсин, а потрапляють у Ладижин. Ладижин тільки зараз приєднується до медреформи, можливо, тому він — поза єдиною системою зв’язку, але часто потрапляють чомусь саме сюди. Медики можуть, звісно, допомогти тільки консультативно. З колегами з райцентрів, наскільки відомо, у них зв’язку немає. Зрозуміло, що у всіх мобільні, але ж це не означає, що у когось з ладижинської бригади є знайомі у немирівській бригаді і вони скоренько зв’язалися».

Оксана, Гайсин

«У мене троє дітей, і я лікар. Але при всіх трьох пологах не викликали «швидку», а спокійно добиралися до пологового відділення. Так само мої знайомі. А якби татко додзвонився до Немирова, а тут аварія біля Райгорода? Або інсульт в іншому кінці району? Є така притча: маленький хлопчик бігає по краю урвища і каже дідусеві: я нічого не боюсь, Бог мене спасе. На що дідусь йому каже: навіщо заставляти Бога робити те, що можеш зробити сам. Знала мама, що мають бути пологи, готувалась до них. Посидів би батько лишній день сам з дітьми. Це не відмазка: діти вдома, не буду лягати у пологове відділення».

Володимир Гусляков, Брацлав

«Яка жінка захоче народжувати в холодній машині і щоб пологи приймав один фельдшер, подумайте? Нікого не звинувачую і не захищаю, але мені здається – краще народжувати в пологовому будинку, де є і лікар, і акушерки, і реаніматологи, всі на місці. Це добре, що все закінчилось благополучно. А щоб засніжило і бригада «швидкої» по наших «гарних» дорогах застрягла з жінкою і новонародженою дитиною в дорозі, що тоді, кого винуватити?

Всі люди думають, що лікарям добре працюється. Зачекайте, ще реформи повністю в дію не ввійшли. Що тоді буде творитись? Нас просто винищують, а ми між собою сваримось. В даний час кожен сам за себе, і не шукайте винних, ви їх не знайдете».

Ольга, постійна читачка