Понад два мільйони тон цукрових буряків зібрали у нинішньому році в області.

З них уже виготовили 210 тисяч тон цукру, всього планують зварити 350 тис. тон.

На полях області на площі 43,3 тис. га. закінчили копати солодкі корені. Виростили понад два мільйони тон буряків..

Середня урожайність з одного гектара – по 464,3 центнерів.

Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Олег Сідоров. За його словами, буряки продовжують вивозити з полів. На заводи доставили майже 1,7 млн. тон сировини. Переробили 1.46 млн. тон і зварили 202 тисячі тон цукру.

Зараз на Вінниччині працюють п’ять цукрозаводів — Гайсинський, Крижопільський, Жданівський, Томашпільський і Юзефо-Миколаївський. (Це те, що вдалося зберегти із сорока цукроварень за часів незалежності).

Попри війну, здорожчання  пально-мастильних матеріалів, аграрії зібрали урожай зі всієї засіяної площі.

За прогнозами, нинішнього сезону на п”яти цукроварнях Вінниччини планують виготовити приблизно 350 тисяч тонн цукру. Це трохи менше, ніж минулого року.

Через це та інші об”єктивні фактори цукор нового урожаю буде ще дорожчий, ніж зараз. Адже, майже вдвічі подорожчали пально-мастильні матеріали. А скільки треба дизеля та бензину, щоб перевезти автівками 2 мільйони тон сировини з поля до підприємства? Всі ці затрати вплинуть на зростання вартості цукру.

Також аграрії закуповували дорожче, ніж раніше, мінеральні добрива, гербіциди. Та й за насіння буряків платили більше, ніж торік.

Яким саме буде здорожчання цукру, наразі невідомо.

Вадим Снігур