Обласна влада продовжує знищувати медичні заклади області. Так 4 листопада 2022 року колектив комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний Центр спортивної медицини» Житомирської обласної ради повторно відкрито звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням запобігти руйнації унікального лікувального закладу.

Газета «Субота» вирішила поспілкуватися з директором комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний центр спортивної медицини» Житомирської обласної ради, депутатом Житомирської обласної ради Олександром Чорноморцем. – Добрий день, Олександре Павловичу! Розкажіть, будь ласка, про ситуацію, яка склалася після рішення Житомирської обласної ради влітку поточного року.

– 14 липня 2022 року було прийнято рішення обласної ради, згідно якого наше підприємство мало бути ліквідовано. Логічно було б, мене особисто, як медичного директора, запросити на нараду, на якої вирішувалася доля нашого підприємства. Але навіть я, як депутат обласної ради, дізнався про це рішення за кілька днів до сесії. Ніхто взагалі нікого не повідомляв, все було зроблено у режимі повної таємності. Але я розумію, що Департамент охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації зробив проєкт рішення і саме цей проєкт був поданий до обласній ради. Але цей проєкт і саме рішення не піддається ніякої критиці! Це надцинічно!

Чому? Тому що наше підприємство самодостатнє. Ми кілька разів про це говорили. Обласна рада витрачає на нас кошти тільки на оплату комунальних послуг. А на зарплати, на сучасне обладнання, на поточні ремонти ми заробляємо самі. За рік ми сплачуємо два мільйони шістсот тисяч податків. Згідно Указу Президента у нас підняли заробітну плату всьому персоналу Центру. В свій час тут працювало більше трьохсот працівників.

Але за останні роки був оптимізований штатний розклад і зараз в Обласному медичному центрі спортивної медицини працює до 80 працівників. Ми працюємо в рамках відповідних підписаних з Національною службою здоров’я України пакетів, за якими ми надаємо медичні послуги нашим пацієнтам.

– Але повертаємося, будь ласка, до сесії облради.

– Я вважаю, що 14 липня поточного року сесія обласної ради прийняла незаконне рішення, яке в першу чергу порушило конституційні права громадян України. По-друге, це треба було провести процедурно притримуючись діючого законодавства і тоді ще в грудні минулого року попередити про початок процедури ліквідації підприємства. Нічого подібного зроблено не було. Це також порушення трудового законодавства і Закону про профспілки. Навпаки, на сесії 16 грудня 2021 року був затверджений бюджет області та відповідно нашого підприємства. Тобто ні про яку ліквідацію взагалі не було мови! Звідки це взялося і чому в повної таємничості – це окрема розмова. Ніхто із керівництва обласної ради і обласної державної адміністрації не прийшов до колективу і не пояснив чому було прийняте таке рішення і на чому воно ґрунтується. Навпаки, житомирська обласна рада на сьогодні перетворилася на приєднане управління обласної державної адміністрації і виконує всіх її вказівки. До того ж ні обласна рада, ні обласна держадміністрація не гарантує і не гарантувала працевлаштування звільнених працівників нашого медичного Центру. Якщо я буду казати тисячу разів, що це цинічно, мене обласне керівництво не зрозуміє.

Сьогодні у воєнний стан залишати без джерел доходу біля 80 сімей висококваліфікованих працівників медичного Центру, забрати хліб у людини, яка самовіддано працює, надає медичні послуги населенню, внутрішньо переміщеним особам, пораненим воїнам – це не по-людськи, не по-державному! З самого початку війни наш Центр працює без перерви. За власні кошти були придбані необхідні перев’язувальні матеріали та організовано кілька палат для надання невідкладної допомоги в екстрених випадках. Більш того, коли почали привозити до міста перших постраждалих від російської агресії, то в першу чергу зверталися і до нашого Центру.

– Як все ж сталося, що депутати прийняли таке рішення?

– Це свідчить про колосальну роботу, яку провела з депутатським корпусом обласної ради Житомирська обласна державна адміністрація. Я зараз також звертають до виборців – дивиться самі, кого ви обирали. І не повторюйте цих помилок наступного разу. Якщо депутат голосує за знищення соціальної та медичної сфери на власному виборчому округу, то варто задуматися, чи дійсно потрібно обирати його наступного разу. Це стосовно тих депутатів, хто проголосував за закриття нашого Центру, який належить, до речі територіальної громаді. Комусь з депутатів списали оренду за комунальне майно, комусь щось пообіцяли, наприклад підписали черговий контракт, а когось просто налякали. І все зроблено!

– Ви пропонували якесь інше рішення стосовно вашого медичного Центру?

– Так, я пропонував обласній раді надати нам іншу локацію, компенсувати витрати за проведений ремонт в приміщенні Центру і таким чином зберегти підприємство. Але всі пропозиції були відхилені. Ми розуміємо, що наше приміщення знаходиться в самому центрі міста, де кожен клаптик землі коштує шалені гроші. І тут ми заважаємо «великому» бізнесу. Адже поряд знаходиться величезний супермаркет, якому наш Центр просто муляє очі. Наше приміщення просто відійде бізнесу, який розташований поряд.

– Чи були спроби звернутися до суду?

– Так, ми подали позов до суду. Суд призупинив рішення обласної ради щодо ліквідації нашого підприємства. Зараз подано апеляцію до Сьомого апеляційного суду в місті Вінниця. На нашу думку, при прийнятті рішення про ліквідацію Центру спортивної медицини було порушено вісім основних позицій, про які я вже згадував. Це і трудове законодавство, регламент обласної ради, Закон про профспілки, Конституцію України. І це при тому, що наш Обласний медичний центр спортивної медицини за 10 місяців 2022 року відвідування всіх лікарів склали 75211 осіб. Відвідування лікарів відділення спортивної медицини склали 12564 особи.

Проведено профогляди 3906 осіб. Також за 10 місяців 2022 року в електронну систему охорони здоров’я внесено 68925 медичних записів. За пакетом Національної служби здоров’я України «Медична допомога в амбулаторних умовах» внесено 53237 медичних записів. За пакетами НСЗУ по реабілітаційній медичній допомозі внесено 15688 медичних записів. Тобто, наводячи ці цифри, ми стверджуємо, що повністю забезпечуємо свою діяльність за рахунок коштів НСЗУ за наданими послугами. До того ж є Постанова Кабінету міністрів про розвиток спортивної медицини В Україні. Подібні центри вже працюють в кількох обласних центрах України.

На той же час в Житомирі єдиний в області Центр спортивної медицини знищують. Крім того на даний час ми залишилися також єдиним медичним закладом, який в повному обсязі надає амбулаторні медичні послуги з посттравматичної реабілітації. Також підписані відповідні пакети з Національною службою здоров’я України. Після закриття нашого Центру жоден з медичних закладів в Житомирській області не в змозі буде надавати подібні послуги. Йде цілеспрямоване знищення доступної медицини в області.

– Взагалі вам обласна рада надавала хоч якійсь пояснення щодо даного рішення? –

– Говорять про чергову «оптимізацію». Але з якою метою вона проводиться – не зрозуміло! Тобто виділяти 40 мільйонів гривень тільки на незрозумілу документацію по реконструкції стадіону, який вже кілька разів реконструювали – це нормально, а подбати про здоров’я громадян Житомирщини – то це зайве! Також в нас є приклад, коли урочисто відкривали Центр вертебрології в Житомирі. Було витрачено величезну суму грошей, закуплено обладнання, відремонтовано приміщення, а зараз через рішення судів, приміщення знову повертається до комерційної структури. Тобто за рахунок податків громадян була проведена величезна афера з метою відремонтувати за кошти громади та держави нібито комунальні будівлі, які потім повертаються до приватних власників.

Це взагалі зараз найпоширеніша схема серед корупційних правопорушень органів місцевого самоврядування в Україні. – Але хто на вашу думку несе відповідальність за подібні ганебні схемі на Житомирщині? – Єдина особа, яка є гарантом дотримання законодавства та особисто відповідає за їх виконання – це Голова обласної державної адміністрації.

Розмову вів Ростислав Гар