За даними експертів Інституту аграрної економіки вартість чотирьох основних категорій продуктів незабаром може вирости:

Зокрема, м’ясо здорожчає на 7-10%, молоко та молочна продукція додасть в ціні 10-15%, вартість хліба та олії зросте на 10%.

А овочі борщового набору подорожчають аж на 15-20%

Як повідомила Державна служба статистики, споживча інфляція в Україні лише у вересні зросла до 24,6 відсотка. За рік зросли ціни на всі основні групи харчових товарів, а на деякі товари ціни зросли рекордно — овочі подорожчали на 85 відсотків.

М’яса, подорожчало через скорочення поголів’я, знищення ферм, зокрема, в районі бойових дій на Сході. Також значна частина потужностей знаходиться на окупованих територіях.


Здорожчання хлібобулочних виробів пов’язане із вартістю енергоносіїв та пального. Молоко додає у вартості з тих же причин. До того ж, взимку надої завжди набагато нижчі. А ще, через подорожчання валюти, ідуть більші затрати на обслуговування молочних ферм. Переважно всі комплектуючі - імпортні, які купуються за долари та євро. Тому в зимовий період молочка може подорожчати на  20-25 відсотків.

Вартість зберігання овочів та їх транспортування зростатиме з урахуванням цін на енергоносії. Тому, звісно, це вплине і на вартість продуктів.

Навряд чи можна запастись всіма необхідними продуктами на всю зиму, але якийсь критичний запас варто мати. Це допоможе заощадити ваш сімейний бюджет.

Вадим Снігур