Генеральна Асамблея ООН ще у 1992-му проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Цьогоріч в Україні уваги і турботи до людей з обмеженими фізичними можливостями не поменшало, тільки війна лягла похмурою тінню і внесла свої корективи.

– Крім постійного контингенту –  інвалідів і людей похилого віку, –  сьогодні у нас тимчасово перебувають 125 переселенців із зон бойових дій (за путівками департаменту соцполітики військової обласної адміністрації). Це маломобільні особи поважного віку і люди з групами інвалідності. Вони розміщені безпосередньо у Вінниці, у Вороновицькій філії і у Плисківському відділенні, і будуть тут під час воєнного стану і місяць після нього, – розповіла Катерина Якимчук, в.о. директора КУ “Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку”.

– Наш директор Якубовський Сергій Олександрович з 18 листопада мобілізований у ЗСУ, воює. А ми даємо знедоленим людям прихисток — тепло, ліжко, білизну, 4-разове харчування, гарячу воду, засоби гігієни і щоденний медичний супровід. Зараз намагаємось забезпечити переселенців зимовим одягом і взуттям. Отримуємо допомогу від міжнародних організацій – “Лікарі без кордонів” та БФ “Актед”, від обласної організації “Червоний Хрест”, від волонтерів, юристів-міжнародників та ін.


2 грудня великий благодійний захід у комунальній установі організували членкині ГО “Вінницька обласна Рада жінок України” і студенти та викладачі Вінницького медичного коледжу.

- Хочу подякувати вам за все те, що ви зробили для нашої України на своєму великому життєвому шляху, - звернулась до присутніх на зустрічі Валентина Кичак, голова обласної Ради жінок. - Своєю мудрістю, настановами і порадами підтримуйте молодших, особливо у цю важку воєнну годину.

Легендарна вінничанка Ольга Твердохлєбова розповіла, як вона влаштувала у пансіонат двох жінок, які на старості років залишились без житла. Благодійна команда порадувала концертом, під час якого слухачі залюбки співали хором під гітару Вероніки Остапчук. Готелі “Профспілковий” і “Затишок”, студенти-медики  пригостили подільським короваєм, круасанами фруктами, печивом. Долучилась і редакція “33-го каналу”, передавши для підопічних пансіонату добрий мішок яблук — для струдлів, пиріжків, компоту.

Ірина ЗОНОВА