На заводі працюють вінничани.

Танки Т-72 для ЗСУ оновлюють на підприємстві Excalibur Army. Як повідомляє Генштаб ЗСУ чеська компанія від початку повномасштабної війни в Україні модернізує броньовану техніку для Сил оборони. Також фахівці готують для фронту тягачі та оснащують бойові машини сучасними системами зв’язку. Роботи виконують на заводі компанії в Штернберку. Там також працюють біженці з України.

Після початку повномасштабної війни в Україні Чехія разом з іншими країнами ЄС вирішила надавати військову допомогу нашій державі. Тому заводу Excalibur Army, щоб виконати замовлення, які зросли в кілька разів, довелося збільшити штат на 150 людей.

Працівники заводу Анна Підвисоцька та Юрій Кшишневський приїхали з Вінниці. Подружжя виховує трьох дітей, тож чоловікові дозволили виїхати до Європи.

– Коли ми їхали за кордон, було мало країн, де можна було працювати. Чехія була одна з них на той час. Я із самого початку хотів на якусь таку роботу піти, щоб мала якийсь стосунок до нашої країни,
– пояснив Юрій. Його дружина Анна теж вирішила піти працювати на військову фабрику.

Каже, що, тут можна чимось конкретним допомагати Україні для швидшого припинення цієї війни і нашої перемоги. У Вінниці родина має будинок, який вцілів завдяки воїнам, що захищають Україну.

Одним з найголовніших завдань на заводі є модернізація танків. Для ЗСУ переробляють T-72 та інші танки, які в XX столітті робили в Польщі та Чехословаччині. Загалом їх є близько 90 штук.

Робота з модернізації одного танка займає від кількох тижнів до кількох місяців. Насамперед на це впливає їхній стан. Машини доводиться купувати буквально по всьому світу. Багато з них зберігалися просто неба, з деяких – знімали деталі на продаж.

Співробітники заводу розповіли, що іноді техніку для України їм доводиться не просто модернізувати, а буквально робити “з нуля”. Зате після цього на танк приємно подивитися – всередині встановлюють нові прилади нічного бачення, тепловізори, автоматику, яка полегшує управління бойовою машиною.

У них є динамічний захист – це такі бокси на броні, вони мають мінімізувати наслідки ворожого влучання по танку. Крім того, з машин мають зникнути аналогові прилади та застаріла оптика,– зауважив комерційний директор Excalibur Army Рікард Кубена.

Повний список того, чим конкретно обладнають модернізовані машини – військова таємниця. За словами працівників заводу, хоч модернізація досить серйозно змінює можливості танка Т-72, він не стає принципово іншою машиною. Тому екіпаж не потрібно буде довго перевчати. Українським танкістам достатньо буде кількох днів тренінгів.

Вадим Снігур