Через збитки, пов’язані з війною, підприємства будуть змушені скорочувати обсяги виробництва. А з цим, і скорочення працівників. Про це свідчать підсумки щомісячного опитування, яке проводить Нацбанк України, повідомляє портал Business.UA.

Наприклад, у листопаді, порівняно з жовтнем, знизився індекс очікувань ділової активності, який Національний банк розраховує щомісяця. У листопаді цей показник знизився до 42,7 (у жовтні індекс дорівнював 44,9).

І негативні прогнози щодо діяльності промислових підприємств лише посилюються. Здебільшого це пов’язано з атаками на об’єкти української критичної інфраструктури, а також із руйнуванням виробничих потужностей багатьох заводів. У жовтні секторальний індекс дорівнював 45,8, а в листопаді він знизився до 44,1.


В наслідок цього, загальна кількість продукції та замовлень різко скоротилася. Причому це стосується як товарів для внутрішньої реалізації, так і експортних. Та все ж загальне охоплення незавершеного виробництва в листопаді знизилося в порівнянні з жовтнем. Однак це зниження незначне.

Не такі песимістичні прогнози зараз спостерігаються на підприємствах будівельного сектору. Тут секторальний індекс становив 41.0 (у жовтні – 38.2).

Прогнози щодо охоплення завершених будівельних робіт, а також нових замовлень пом'якшилися і стали менш песимістичні. Те саме стосується закупівлі сировини та матеріалів. Але треба враховувати, що їхні коефіцієнти очікування все ще залишаються нижчими за нейтральний рівень.

Більш песимістичні прогнози у сфері торгівлі. Через війну загальна платоспроможність громадян, і дрібних підприємств істотно знизилася. Секторальний індекс знизився до 45,2 у порівнянні з 48,9 у жовтні.

При цьому всі опитані підприємства очікують на підвищення цін на свою продукцію, що пов'язано з багатьма несприятливими факторами. Через зниження конкурентоспроможності підприємства також змушені будуть скорочувати свою виробничу програму. Це змусить бізнес іти на скорочення працівників.

Сергій Бойчук