В Академію з’їхались повчитися 25 молодих лідерів, урядовців, топ-менеджерів бізнесів, громадських активістів. Це майбутні реформатори з України, Азербайджану та Йорданії, що вже зробили свій перший крок на шляху до змін та нових знань, державні службовці, представники органів місцевого самоврядування та підприємці. Єдиною вінничанкою та депутаткою з України, яка виграла право бути учасницею цієї програми, є Ганна Давиденко, докторка педагогічних наук, професорка, директорка Вінницького інституту Університету «Україна», депутатка Вінницької міської ради від ВО «Батьківщина».

«Ми знаємо, що в Україні є багато людей, які хочуть бачити свою країну заможнішою, з процвітаючою економікою, лідером серед країн Європи. Ми прагнемо допомогти цим людям знайти один одного і розпочати цей процес», – прокоментував Ерік Гонтц, менеджер програм Євразії у Центрі міжнародного приватного підприємництва CIPE, США, який входить до структури Національного фонду на підтримку демократії.

Учасники програми – молоде покоління лідерів в Україні. Вони вже мають неабиякі здобутки у своїх професійних галузях. І тепер готові використати свій професіоналізм задля змін на краще в Україні. Як ці зміни зробити – вони розбирають разом із професорами Стенфорда на повчальних прикладах інших країн. Бо, виявляється, ті труднощі і муки, в яких народжує свої реформи Україна, аж ніяк не унікальні. Це все вже було деінде. Як змусити банківську систему зіграти на подолання бідності – ось вам кейс Китаю. Як зробити, щоб розвивався не тільки центр, а й провінція; як зробити децентралізацію успішною – Перу має відповідь. Як побороти корупцію і посадити топ-корупціонерів – Індонезії вдалося.

«Кейс-навчання» – інноваційний метод, що поєднує лекції від професорів Стенфордського університету та активне обговорення яскравих прикладів зі світової економіки та по­літики. Усі кейси є реальними прикладами подій, зразками вже втілених реформ інших держав, які сьогодні в Україні тільки починаються.

«Ми часто можемо навчитися з досвіду інших країн, користуючись кейсовим методом навчання, – каже професор Стенфордського Центру розвитку демократії Роджер Лідз. – Ми аналізуємо проблеми, з якими стикалися інші країни на шляху розвитку і які схожі на нинішні проблеми в Україні. Не тотожні, але схожі. Розуміючи це, майбутні лідери отримують новий потужний інструмент для вирішення цих проблем і прийняття рішень. Такий нестандартний підхід допоможе створити власну платформу для змін, на які ми всі так довго чекаємо», – переконані організатори. «Сьогодні відчувається брак професіоналів у багатьох сферах, і в тому числі в політиці, особливо серед людей, які роблять реформи в Україні, – ділиться враженнями та отриманим досвідом Ганна Давиденко. – Вивчаючи успіхи інших країн у реформуванні їхніх економік у запропонованих кейсах, я зрозуміла, як багато часу Україна витрачає на створення власного «колеса». Усі невирішені проблеми України, економічні труднощі, невдалі реформи – тягар, що є сумною новизною для наших держслужбовців – шлях, уже давно пройдений і осмислений в інших країнах. Китай, Перу, Індонезія, Шрі-Ланка уже знайшли відповіді на ці питання, і, як результат – їм вдалося змінитись. Наша країна приречена на успіх і процвітання за умови, що реформами будуть займатися освічені професіонали. Вірю, що час колись настане».

Лілія Романюк