“Залиште ілюзії і платіть за тепло, скільки нараховано”, – так сказали Миколі Гоцуляку і Надії Добрович, жителям буд. №3 по вул. Писарева, у КП ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” (далі ВМТЕ), коли вони поскаржились на катастрофічно високі нарахування за спожите тепло.

– За листопад 2017-го показники теплолічильника у нашому домі були помилково завищені у кілька разів. У грудні комісія з представників ВМТЕ і жителів будинку зняла старий теплолічильник і встановила новий. Нам пообіцяли, що помилкова сума за листопад буде перерахована у грудні. Але цього не сталось! Співробітники ВМТЕ не врахували дані нового лічильника, а в платіжці на 1.01.18 показали міфічний “борг”, який автоматично перенесли з листопада, не змінивши нічого! – розповів у редакції Микола Гоцуляк. – Мені прийшов рахунок на 2753 грн. З урахуванням попередньої переплати і субсидії мені треба сплатити 1769 грн. Як це зробити, коли пенсія у мене всього 1620 грн.? Я чорнобилець, маю інвалідність ІІІ гр. 1-ї категорії, вимушений постійно купувати ліки. Такі ж космічні небгрунтовані суми за тепло — до 3000 грн. і більше! – у платіжках всіх мешканців нашого будинку!

– Коли ми звернулись до керівництва ВМТЕ із скаргою, то почули нахабне: “Відкиньте ілюзії і платіть за тепло, скільки нараховано!” Замість вирішення питання чи якоїсь корисної поради чиновники сміються нам в очі! – додала Надія Добрович. – Але ми не здались! Послали відповідне звернення у департамент енергетики, транспорту і зв’язку міськради і отримали роз’яснення: “Нарахування оплати ВМТЕ проводиться за показниками теплолічильника на вводі будинку №3 по вул. Писарева пропорційно до опалювальної площі квартир. Було виявлено, що даний теплолічильник некоректно фіксує спожиті ресурси. Враховуючи це, ВМТЕ відкоригує нарахування за тепло у бік зменшення”. То чому самі тепловики не могли нам цього пояснити? Тільки твердили: “Платіть, платіть”…

У МКП “Вінницяміськтеплокомуненерго” знають про цю ситуацію.

– Ті крупні суми, що нарахували у листопаді жителям цього будинку, зараз розбили на два місяці. Зверніть увагу, там, де в платіжках вказана змінна частина двоставкового тарифу, стоїть нуль, – повідомили у відділі збуту ВМТЕ. – У грудні їм жодних додаткових нарахувань не було! Ці крупні суми є фактичною оплатою за два місяці.

“Заручниками індивідуального опалення” називають себе жителі будинку №15 по вул. Громова.

– У минулому році суми за опалення місць загального користування (МЗК), тобто сходових клітин і підвалів, були помірними. А цієї осені різко стрибнули вгору! – повідомили жителі будинку, які встановили у квартирах індивідуальне опалення. – Ми економно використовуємо газ, електроенергію, воду, але як ми можемо вплинути на економію тепла у під’їздах? Для квартир з централізованим опаленням нарахування за МЗК входять у тариф, і на них надається субсидія. А нам кажуть, що “не маємо права”, і посилаються на постанову Кабміну від 1995 року. Та вона не відповідає сьогоднішнім вимогам і дійсності! Напевне, в нашому місті ті нормативні документи, які дозволяють більше “здерти грошей”, є найбільш правдивими? Хіба для цього ми творили революцію? Хіба так хотіли “жити по-новому”?

При теперішньому важкому матеріальному становищі простих людей нам за опалення МЗК нараховують 230-250 грн., а в сусідніх багатоповерхівках – від 11 до 40 грн. Різниця, як бачите, досить відчутна!

– Оплата за опалення МЗК нараховується в залежності від метражу їхньої площі, від кількості труб у підвальних приміщеннях, – уточнили у відділі збуту ВМТЕ. – Для тих споживачів, які від’єднались від централізованого опалення, нарахування за тепло у МЗК проводяться окремо – згідно з постановою уряду №630 від 21.07.2005 року.

Пенсіонери у відчаї дзвонять у редакцію, їм ніде взяти такі кошти, немає на що жити. Отримавши платіжку з колосальними цифрами, вінничанка поважного віку опинилась у реанімації, про це повідомили її рідні.

– Що це за експерименти проводить влада над українцями, чому раніше не порадились, не повідомили? Ми не лохи, щоб все терпіти! – обурюються люди.

З усіх конкретних питань, що стосуються оплати за тепло, вінничани можуть звертатись у відділ збуту КП ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” за тел. 46-73-46.

 

P.S. ВМТЕ повідомляє, що нинішня ціна тепла – 28,8 грн. за 1 м2 опалювальної площі, якщо немає теплолічильника. Якщо є теплолічильник, то оплата рахується за ціною 1 Гкал 1123,69 грн. До цієї суми додається абонплата.

Схема нарахувань тарифу така:

– травень, червень, липень, серпень, вересень – нараховується лише абонентна плата;

– жовтень (з початку опалювального сезону), листопад, грудень, січень, лютий, березень, квітень (до закінчення опалювального сезону) – абонентна плата і плата за фактично спожите тепло.