Американський режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміга стали ведучими концерту Notes From Ukraine з нагоди 100-річчя з дня першого виконання у США твору українського композитора, уродженця Вінниччини, Миколи Леонтовича «Щедрик».

Як і сто років тому, при повному аншлагу концерт відбувся в нью-йоркському концертному залі Карнегі-хол. Участь у концерті взяли український дитячий хор «Щедрик», український хор «Думка» з Нью-Йорка й українська капела бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка.

Завершився концерт прем’єрою твору американського композитора Тревора Вестона, написаного на вірші українського поета Сергія Жадана.

Як відомо, 1921 року український хор Олександра Кошиця вперше виконав у Нью-Йорку «Щедрик» Леонтовича. Американський композитор українського походження Пітер Вільховський, який був присутнім на цьому концерті, згодом написав англомовну версію «Щедрика» під назвою Сarol of the Bells. Різдвяна колядка в обробці вінницького композитора Миколи Леонтовича досі залишається однією з найпопулярніших святкових мелодій. Навіть у англомовних країнах «Щедрик» успішно конкурує з «Тихою ніччю» і продовжує досі милувати своєю неповторною гармонією.

Ми неодноразово подавали інформацію про нашого видатного земляка, який загинув від рук чекіста. З нагоди цього юві­лею та 145-ої річниці від дня народження по­дільського музичного самородка нагадаємо про резонансні події, пов’язані з легендарним «Щедриком» на Вінниччині.

У грудні 2017 року в центрі Вінниці відбувся унікальний музичний захід. Тисяча людей одночасно заспівала «Щедрик». Учасники флешмобу присвятили акцію 140-й річниці з дня народження автора цієї пісні Миколи Леонтовича.

У музичному шоу просто неба взяли участь 20 хорових колективів з Київської, Вінницької, Житомирської, Харківської, Одеської, Чернігівської та Рівненської областей. Учасники акції розповіли, що це була імпровізація і співаки не робили пробну репетицію перед виступом. Хоча цей експромт тоді вразив не лише Вінницю, а й всю Україну та викликав хвилю флешмобів.

Грудень 2017 року

А торік влітку на Вінниччині встановили рекорд України з виконання улюбленої щедрівки. Відомого у всьому світі «Щедрика» Леонтовича виконали понад 3,5 тис. співаків.

29 червня у Тульчині 68 кращих професійних та аматорських хорових колективів області разом із представниками громад, а також мешканцями та гостями міста встановили рекорд України, одночасно виконавши всесвітньовідомий твір славетного композитора на площі палацу Потоцьких.

Ця музична акція під назвою «Щедрик — мелодія Вінниччини» пройшла в рамках плеяди культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина» з нагоди відзначення 30-річчя незалежності України.

Вінничани пишаються, що саме тульчинська земля — це колиска славетного твору, який лунає на всіх континентах. «Щедрик» народився саме тут, на він­ницькій землі. І уже став культурним брендом Вінниччини. Тож проведення таких масових музичних заходів сприятиме внесенню цього твору до спадщини ЮНЕСКО як надбання людства саме від нашого ре­гіону.

Адже ще зовсім недавно світ, співаючи «Щедрик» на Різдво, навіть не здогадувався, що цей твір народився в Україні, на Поділлі.

Приємно, що естафету він­ницьких хористів підхоплює нью-йоркський Карнегі-хол, один з найпрестижніших майданчиків для виконання класичної музики. Безперечно, «Щедрик» вже посів почесне місце серед шедеврів класичної музики, що лунали з цієї сцени.

Сергій Бойчук