Чеченський опозиційний блогер Тумсо Абдурахманов може бути живим та перебувати під захистом поліції Швеції.

Це випливає із заяви “Кавказ.Реаліям” пресслужби уряду невизнаної Чеченської республіки Ічкерія за кордоном.

У пресслужбі відкинули слова директора ЧДТРК “Грозный” про причетність Ахмеда Закаєва, який називає себе прем’єром Ічкерії, до можливого вбивства Абдурахманова.
Про те, що відомий критик Рамзана Кадирова був нібито вбитий у Швеції, кілька днів тому повідомили кілька джерел, зокрема телеграм-канал 1ADAT.

“За інформацією, якою володіє уряд Чеченської республіки Ічкерія, Тумсо Абдурахманов живий і перебуває під захистом шведської поліції”, – сказав представник пресслужби.

Він послався на “власні джерела інформації” і не зміг уточнити, з яких причин Абдурахманов може перебувати під захистом.

Редакція “Кавказ.Реалій” звернулася в поліцію Швеції з офіційним запитом, на який отримала відповідь, що “наразі нам нема чого додати до нашого попереднього коментаря”.

Раніше в поліції Швеції не підтверджували і не коментували відомості про можливе вбивство Абдурахманова.

Блогер не виходив на зв’язок із кінця листопада. Непідтверджена інформація про його смерть у Швеції з’явилася 1 грудня в одному з телеграм-каналів прихильників Ічкерії. Потім, 5 грудня, про вбивство критика Кадирова повідомив телеграм-канал 1ADAT, інформацією поділився також один із лідерів діаспори Анзор Масхадов.

При цьому низка чеченських громадських діячів поставили під сумнів достовірність даних про смерть блогера.

У лютому 2020 року на Тумсо Абдурахманова було скоєно замах у його квартирі у Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника і викликати поліцію. Вирок у справі було винесено в січні 2021 року. Засуджені – громадяни Росії, отримали по 10 років ув’язнення. Конкретних замовників злочину встановлено не було, але прокурор на суді заявляв, що “сліди вказують на Грозний”.

Після винесення вироку у справі про напад на Тумсо Абдурахманова запобігли замаху на його брата Мухаммада в Німеччині.

До цього опозиційний Кадирову рух “Адат”, що виступає “проти геноциду чеченського народу, за його об’єднання і деокупацію Чечні”, повідомив, що чутки про смерть Абдурахманова виявилися правдивими.

“Ми протягом кількох днів вели і ведемо своє внутрішнє розслідування про вбивство Тумсо. Спочатку ніяк не могли повірити в те, що трапилося, але на даному етапі ми, як побажав Всевишній Аллах, маємо достатньо інформації, що підтверджує його загибель, а його брат, Мухаммад, був схований спецслужбами”, – ідеться в повідомленні руху в Телеграм-каналі.

За словами правозахисників, організацію цього вбивства було доручено Парудді Едельгерієву, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

Андрій Власенко