Таку інформацію оприлюднив заступник міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко під час виступу на World for Ukraine summit.

– За час війни росіяни вже зруйнували 144 об’єкти медичних закладів та ще понад 1 000 пошкодили. Найбільше втрат зафіксовано в Донецькій, Харківській, Херсонській, Миколаївській та Київській областях, – зазначив заступник міністра.

Під час удару рашистських ракет по центру Вінниці в липні повністью була зруйнована медична клініка “Нейромед”. Таких втрат по Україні за час війни сотні.

Яременко також повідомив, що медична система в Україні готується до роботи в умовах можливого повного блекауту. Сьогодні в українських лікарнях працює понад 3 000 генераторів і понад 1 000 станцій Starlink.

Але щоб забезпечити безперебійне функціонування лікарень і допомогти медичній системі вистояти цієї складної зими, Україні необхідна фінансова та матеріальна допомога від міжнародних партнерів.

В даний час українські медустанови додатково потребують ще декількох тисяч генераторів і запасу палива до них, станцій супутникового інтернету Starlink і низки критично важливого медичного обладнання.

Василь Головко