Які зміни в роботі МСЕК, і як вони працюють під час війни розповіла в.о. головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи Юлія Даниленко під час зустрічі з представниками громадських організацій.

Ініціював таку зустріч голова Громадської ради при Вінницькій обласній державній адміністрації Пилип Прудиус. Він зауважив, що важливо аби послуги МСЕК надавалися швидко та якісно.

В.о. головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи Юлія Даниленко відзначила, що служба медико-соціальної експертизи перебуває на етапі реформування. У планах – новий підхід до встановлення інвалідності. На державному рівні запровадять міжнародну класифікацію функціонування – E-social (Е-модуля). Модуль заповнюватиметься спільно із сімейним лікарем, соціальними службами, реабілітаційними командами і відображатиме усю необхідну інформацію щодо обмеження життєдіяльності.

-З перших днів повномасштабної війни ми працюємо за спрощеною процедурою. Тобто проходження МСЕК може бути дистанційним чи заочним, і це полегшило встановлення групи інвалідності, зокрема для внутрішньо переміщених осіб та осіб, проживаючих у віддалених районах області, а також людей , які перебувають за кордоном і потребують послуг медико-соціальної експертизи.


Близько 30% всіх оглядів, які були проведені з початку повномасштабної війни, наші фахівці відпрацювали дистанційно та заочно. Більшість комісій забезпечена безперешкодним доступом, на жаль, деякі, розташовані на верхніх поверхах медичних закладів, але є інформація і контактні телефони на усіх входах даних закладів.

Хочу наголосити, що якщо людина з інвалідністю приїздить до будь-якої нашої комісії і не може потрапити в приміщення, до неї спуститься лікар і забезпечить надання необхідних послуг. Ми відкриті і готові до співпраці та діалогу,  - наголосила Юлія Даниленко.

Усю необхідну інформацію про роботу МСЕКів  у Вінницькій області та  посилання на діючі норми законодавства у сфері медико-соціальної експертизи  можна знайти на сайті: https://bit.ly/3FFN9ya

А також отримати необхідну консультацію за тел. гарячої лінії: - 0432-69-79-21.

Звернення можна написати й на електронну адресу: vinnmsek@ukr.net