Крим увесь буде зоною воєнних дій, вважає військовий аналітик, полковник запасу Роман Світан. А Росія розпадеться по Уральському хребту, і управляти її розвалом буде Китай.

Чому російські ракети не зможуть суттєво вплинути на хід бойових дій? На думку експерта, позиції ЗСУ не стануть цілями ракетних ударів Росії. Крилатими ракетами по передовій точно ніхто працювати не буде: передова захищена системами протиповітряної оборони, тому завдати шкоди крилатою ракетою позиціям дуже складно. По передовій можуть працювати тільки балістичні ракети, але дуже обмежено. Адже для такого дорогого обладнання – балістичних ракет і систем їх пуску – там просто немає цілей. Тому просування наших військ в напрямку Криму вже не зупинити. І, швидше за все ЗСУ почнуть заходити на кримський півострів до кінця грудня.

По передовій в основному працює армійська артилерія, і вона завдає набагато більшої шкоди. Тому немає сенсу працювати по позиціях ЗСУ ракетами.

Наші можливості протиповітряної оборони збільшуються, і росіяни це прекрасно розуміють. Якщо раніше коефіцієнт перенасичення нашої ППО становив кілька десятків відсотків, то зараз він перевалює вже за півсотні. Це означає, що ми можемо одразу, в одній хвилі, збивати понад 60 ракет. Тому росіяни змушені, запускаючи ракети, постійно віднімати 60 штук.

Якщо цей коефіцієнт підвищиться до 70-80% одномоментно збитих ракет, Росії взагалі не буде сенсу запускати крилаті ракети по Україні. Їх у РФ і так мало, причому настільки, що по деяких позиціях вона вже використовує недоторканний запас і вибирає ракети в стратегічному резерві.

Тому цей сегмент озброєнь не вплине на просування ЗСУ до Криму. І, взагалі, з військової точки зору, Росія вже не повинна випускати по Україні жодної хвилі ракет.

Але, навіть, якщо навіть Росія вибере весь запас ракет до нуля, тобто повністю знищить свій ракетний потенціал, на її діях на фронті це ніяк не позначиться. Тому що в основному росіяни використовують ракети для знищення інфраструктури України. По військових об’єктах ракетами вони не можуть влучати через обмежені технічні можливості, а точніше неможливість визначити військовий об’єкт як такий. Тим більше військові об’єкти у нас постійно мобільні, тому вирахувати їх росіяни просто не можуть.

Чи може блекаут вплинути на розвиток контрнаступу ЗСУ? Ні. Бо його не буде. Вже видно тенденцію до скорочення кількості ракет у Росії, які можуть вразити наші енергетичні структури. Також видно тенденцію до збільшення кількості у нас зенітно-ракетних комплексів, які працюють по російських ракетах. Тому вже можна говорити, що блекаут Україні не загрожує.

У всякому разі на хід бойових дій він особливо не впливає. Ініціатива армії України розвивається, війська окупанта виснажуються. Тому навесні наступного року війна може скінчитися.

Василь Головко