Директор Соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович заявив, що теперішні українські біженці поділяться на три категорії. Тих, які стануть європейцями, тих, які захочуть жити за рахунок Європи, і тих, хто точно захоче повернутися.

«Ті, хто до війни мріяв жити в Європі, вести цей стиль життя, вони ще до війни або, якщо так трапилося, з війною це і зробили, але це не було бажанням переважної більшості українців, що опинилися за кордоном. Той, хто хотів жити в Європі, побачити світ, це, як правило, бездітна жінка, яка не має певних зобов’язань перед родиною», — сказав соціолог.

Він також зазначив, що українцям, які вже обросли сім’ями, надзвичайно важко адаптуватися в чужій країні, тому що вони звикли до іншого. Соціолог зазначає, що на бажання повернутись також вплинуть і умови, в яких люди там перебувають.

«Ми не говоримо про незначний процент забезпечених людей, які свідомо виїхали, винайняли квартири та дистанційно заробляють там кошти і живуть. Ми говоримо про абсолютну більшість українських біженців — це мати з одним або з двома дітьми. Вони живуть в маленькій студії, у них нема приватного простору. Але рано чи пізно захочеться жити, а не виживати. І буде варіант залишатися в ЄС, якщо ти адаптувався… Але якщо ти не дуже й прагнеш цієї адаптації, то, рано чи пізно, ти повернешся додому», — додає директор Рейтинга.

Антипович підкреслює, що сучасні українські біженці зрештою поділяться на три категорії: тих, які ще більше осучасняться і стануть європейцями, тих, які захочуть жити за рахунок Європи і нічого не робити, і тих, хто точно захоче повернутися, тому що їх майбутнє тут.

«Так, дійсно, можливий варіант, що на нас чекає міграційна криза, і до цього треба готуватися. Тут важлива економічна складова, те, яким взагалі буде майбутнє української економіки, законодавчі ініціативи, соціальні ініціативи, але голосити — „все, українець не повернеться“, не варто,  я з цим не згоден», — наголосив він.

Вадим Снігур