На Вінниччині презентували мистецький проект «Хорові асамблеї Миколи Леонтовича», присвячений 145-річчю від дня народження славетного композитора та 100-річчю від першого виконання «Щедрика» в американському Карнегі-холі.

Повідомляє пресслужба Вінницької ОВА.

Спадщина Леонтовича складається з понад 200 обробок українських народних пісень, 2 оригінальних творів на слова М. Вороного і незакінченої опери «На русалчин Великдень» та близько 200 творів різної форми у жанрі церковної музики.

«Сьогодні ім’я талановитого автора та аранжувальника є своєрідним «брендом» нашого краю. Його внесок у музичне життя Вінниччини, України і навіть зарубіжжя неможливо переоцінити», – підкреслила перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Композиція «Щедрик» знайшла своє перше міжнародне визнання та популярність 100 років тому за океаном, у далекій Америці, у виконанні мандрівної капели Олександра Кошиця. З тих пір «Пісня дзвонів» стала незмінним символом Різдва, саундтреком до десятків культових кінострічок, найпопулярнішою та найулюбленішою новорічною мелодією.

Постать Миколи Леонтовича у хоровому житті нашого Поділля, нашої країни та й цілого світу – без перебільшення визначна, феноменальна, велична. Наш земляк – скульптор гармоній, ювелір поліфоній, архітектор довершених багатоголосних форм.

«Його ім’я гідне того, аби його знали, шанували у кожному куточку земної кулі. І пам’ятали, що родом хрещений батько всесвітньо відомого «Щедрика» зі славної співочої Вінниччини», – зауважила Наталя Заболотна.

Посадовиця також подякувала нашим Захисникам та Захисницям за те, що вони боронять нашу країну і дають нам можливість насолоджуватися прекрасними творіннями Леонтовича Миколи Дмитровича у виконанні метрів хорового мистецтва.

Вадим Снігур