У кабміні повернулися до теми будівництва

Як відомо, кордон України та Молдови у Вінницькій області проходить по Дністру.

Навантаження на міст “Дружба” у Могилеві-Подільському після війни зросло в рази. Ще один міст біля Брониці розрахований на невеликі по вантажності авто. Тому гостро т постало питання будівництва нового потужного автомобільного моста між сусідніми країнами.

З українського боку міст мав стати шляхопроводом найкоротшої дороги з Києва до Кишинева. Дорога з українського боку вже збудована. Почалися роботи з будівництва моста. Яке мало завершитись в серпні наступного року. Однак війна відклала плани будівельників. Але міст біля Ямполя попри все буде. Як повідомив урядовий портал, до середини 2023 року укладуть угоду про будівництво автомобільного мосту через Дністер на спільному кордоні. Це значно скоротить шлях до Румунії та Болгарії і до Балкан.

«Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з прем’єр-міністром Молдови Наталією Гавріліце. Сторони обговорили спільні кроки в напрямку євроінтеграції, протидію агресії росії та інформаційній пропаганді, співпрацю у сфері енергетики, логістики та у сфері торгово-економічного партнерства.

За підсумками зустрічі глави урядів досягнули низки важливих домовленостей. Серед них продовження зняття адміністративних та процедурних бар’єрів для вільнішого руху людей і товарів між країнами. Також очікується, що до середини 2023 року країни укладуть угоду про будівництво автомобільного мосту через Дністер на спільному кордоні», – йдеться у повідомленні.

Йдеться про проєкт, який реалізовували у 2021 році, а саме міст, який мав з’єднати Ямпіль Вінницької області та Косеуць на молдовському березі. За попередніми домовленостями В.Зеленського та М.Санду роботи на фінансування мав на себе взяти український бюджет. Під’їзні шляхи з українського боку ріки було підведено у 2021 році. З молдовського боку існували певні технічні проблеми. А потім почалася війна, яка поламала всі плани.

Ще у грудні 2021-го Група компаній «Автострада» презентувала макет Ямпільського мосту через Дністер. Тоді зазначалось, що орієнтовно у 2023 році Україну з Молдовою сполучатиме так званий Ямпільський міст, який називають одним з топ-проєктів президентського «Великого будівництва».

Сергій Бойчук