До 300 років султани-українки правили в наймогутнішій наддержаві. Серед них подолянки.

Сьогодні, коли кожному з нас важко, давайте разом згадаємо наших султан-українок, які зуміли із рабинь стати могутніми султанами.

Одна Надія – Валіде Турхан Хатідже Султан (1628-1683), подолянка, стала не лише султаною, а навіть регентом, по суті, управителькою Османської імперії. Надія з 6-річним сином до його повноліття правила цією наддержавою. Вона приїздила в Україну, на рідне Поділля. Надія-Турхан Хатідже допомагала нашим козакам на їхнє прохання! Воювала за Україну і відвоювала її частину у рф. Але де, яка історія цього вчить?!

Українські султани – одна із найунікальніших сторінок навіть не української, а світової історії. І це не одна Роксолана – Хасекі Хюррем Султан, яку називали найвеличнішою жінкою світу! Таких було 9 лише офіційно тепер встановлених. А ще 5 кримчанок. Разом 14.

Неймовірно, але в кожному другому із 41 султанів та падишахів великої Османської імперії (з нею тепер може зрівнятись хіба що США) текла українська кров!


Історики кажуть, що мало не 300 років султанат Османської імперії був українським! Уявляєте? А ще сини і онуки доньок цих султан та султанів, онуки були великими візирами (прем’єр-міністрами).

І всі ці великі султани були не засватаними у батьків-князів і з посагом поїхали до наймогутнішої і найбільшої тоді країни. Навіть не заробітчанками чи біженками, а рабинями. Їх на наших землях схопили людолови і продали в рабство. Нікого поряд – і тавро рабині! Але вони зуміли вистояти і стати повелительками більшої частини Європи і частини Азії.

Розпочинаємо з Роксолани — Насті, дружини Сулеймана Пишного, матері Селіма ll та онука Мурада lll. У нього дружиною була Ольга, султана Шахіхубан. Її синів Алі і Коркута стратив зведений брат Мехмед lll. Марія — Маріца — була хасіке Османа ll. Її сина і чоловіка стратили яничари.

Дружиною Ібрагіма l стала Надія — Хатідже Турхан, мамою Мехмеда IV, бабусею Мехмета ll та Ахмеда lll, прабабусею — Абдул-Гаміда l та Мустафи lll. Її кров текла в більше 15 султанах Османськоі імперії. Запам’ятайте це ім’я, бо ми ще не раз зупинимось на цій унікальній нашій землячці.

Шехсувар — Марія стала дружиною султана, онука Надіі, Мехмета ll та матір’ю султана Османа lll.

Крім неї, його дружиною (Коран дозволяє 4 дружини) була ще Віра — Махвірузе.

У Мехмета l султаншею була Ольга — Вердіназ. У Махмуда ll дружиною була Ольга Тір‘ял.

І це лише задокументовані факти, бо вчинки кожної з цих султан увіковічені в історії, культурі, благодійності і т.п. Мавзолеї із їхніми могилами досі стоять у найвідоміших місцях Стамбула. Але що знаємо про них ми? Їх всіх донедавна називали росіянками!

…Кожна із цих дівчаток була піймана в Україні в 11-13 років і переступала поріг гарему як рабиня. Там мешкало 700-1200 наложниць і вибраних — султан, матерів султанів та їхніх сестер.

Життя рабині тут нічого не вартувало. Наприклад, чоловік Хатідже наказав стратити 240 наложниць лише за те, що йому щось здалось…

Тих, хто провинився, тут страчували по-тихому, але страшно — в мішок саджали кішку, наложницю і отруйну змію.

…Роксолану справедливо вважали найвизначнішою жінкою століття у світі.

Посли відзначали, що вона зробила для країн Європи більше, аніж будь-який інший політик. Бо мала величезний вплив на Сулеймана, який її дуже любив і прислухався до порад.

Але була з-поміж цих численних султан ще та, яка перевершила Роксолану.

Бо була не просто султаною, дружиною правителя, а регентшею, тобто, по суті, управителькою великої імперії. Це Надія-Хатідже султан. Наступна історія буде про неї. Переконаєтесь, Голлівуд відпочиває…

Тому, якщо вам хтось буде щось не те казати про українців, покажіть йому не лише історію про 149 наших королів і королев, принцес із Київської Русі-України, що правили в Європі, яку ми вже пізнали, але і цю - про величних султан-українок. Я не восхваляю імперію, де вони були! Я пишу про велич духу українок! А про те, як кожна з них допомагала таємно чи явно Україні, Європі, читайте спогади: європейські посли і керівники держав по праву відзначали, що Роксолана, наприклад, зробила для Європи стільки, як не зробив жоден політик століття! Хатідже вмовила сина Мехмета допомогти Україні на прохання гетьмана Дорошенка, інших, готова була допомогти Україні і дати повну незалежність, а не як ці нікчемні Переяславські домовленості з рф, з підробленою автономією…

Тетяна Редько