Відпустки для військовослужбовців, звільнення зі служби багатодітних батьків та отримання статусу УБД.

Народна депутатка Ірина Борзова продовжує зустрічі з рідними захисників України, допомагає, вирішує проблемні питання і розповідає про со­ціальні гарантії та права членів родин військовослужбовців.

Ірина Борзова розповіла про зміни до законодавства щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх родин.

Батьки трьох і біль­ше дітей віком до 18 років мають право на звільнення з військової служби. Звільнитись можуть також ті, у кого третя дитина народилась після того, як батько вступив до війська.


«Це право надано мобілізованим та призваним резервістам, якщо в них перебуває на утриманні троє і більше неповнолітніх дітей. Зокрема право на демобілізацію мають і батьки, якщо діти не їх рідні або розлучені батьки, при цьому діти перебувають на їхньому утриманні. Військовослужбовець повинен написати рапорт на звільнення за сімейними обставинами, зазначити підставу і додати документи, які підтверджують причину звільнення», — пояснює Ірина Борзова.

Також вступив у дію закон, яким передбачені відпустки для військових.

«Військовослужбовці мають право на відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю до 10 календарних днів. До того ж дається людині час на доїзд додому (не більше 4 діб в обидва боки), і він не входить у ці 10 днів», — уточнила народна депутатка.

З 1 грудня розпочався процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій.

«На сьогодні в Україні сотні тисяч учасників бойових дій. Статус УБД дає право на пільги і посилений соціальний захист військових та членів їхніх родин. Отримати статус можна трьома способами: за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців; за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії; за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та со­ціальної підтримки», — пояснює Ірина Борзова, голова Вінницької обласної орга­нізації По­літичної партії «Слуга Народу».