Як повідомляє департамент охорони здоров”я Вінницької ОВА, лікарі клінічного Центру термічної травми та пластичної хірургії лікарні ім. Пирогова пройшли стажування у провідних клініках Німеччини. Такі навчання для українських медиків започаткували в рамках спільного проекту МОЗ України та Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини.

За сприяння департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА першими стажування пройшли лікарі-комубстіологи з Вінниччини. Стажування проходили в опікових центрах Бохума, Берліна, Гамбурга, Дуйсбурга, Мурнау та Людвігсхафена.

«Опікові центри спеціалізуються на допомозі пацієнтам з важкими опіками, реконструктивній та пластичній хірургії. Ми були вражені рівнем організації, оснащенням, професійній підготовці фахівців у цих клініках. Щодня були учасниками мультидисциплінарних команд і активно працювали. Дякую усім хто організував і посприяв наші поїзді на стажування. Отриманні знання – це розвиток надання допомоги нашим пацієнтам з опіками», – зазначив лікар-комбустіолог, завідуючий Клінічного Центру термічної травми та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні імені М.І. Пирогова Роман Чорнопищук.

На сьогоднішній день для лікарів важливо застосовувати нові методики порятунку пацієнтів з опіками. В Україні війна, під час якої страждає і цивільне населення. Як відомо, після російських ракетних ударів по Вінниці 14 липня до лікарень потрапили 80 людей, у багатьох були опіки та вибухові травми. На жаль, не всім вдалось врятувати життя. Нові методи лікування допоможуть зменшити rількість загиблих.

Вадим Снігур