У Вінниці затримали керівника однієї зі служб під час отримання ним 1000 доларів США від колишнього військового. За ці кошти посадовець обіцяв «допомогти» отримати групу інвалідності.

8 грудня після отримання неправомірної вигоди, а саме, залишку коштів в сумі 1000 доларів США, на місці вчинення кримінального правопорушення затримано посадовця.

– Посадовець за винагороду у розмірі 3000 доларів США обіцяв колишньому військовому позитивно вплинути на одного з членів комісії Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи та отримати ним групу інвалідності. 2000 доларів США чоловік мав передати одному із членів комісії, а 1000 доларів США залишити собі, — повідомив керівник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління обласного главку поліції Євген Кронівець.

Чоловіка затримано в процесуальному порядку. Грошові кошти вилучено. За цим фактом поліція розпочала кримінальне провадження за зловживання впливом. За це передбачено позбавлення волі строком до восьми років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави 214 000 гривень.

Триває досудове розслідування, в ході якого встановлюються особи, які можуть бути причетними до злочину.

Як вдалося з’ясувати нашим журналістам, мова йде про пацієнта одного із вінницьких військових госпіталів. Там військовому запропонували вирішити питання по інвалідності. Але чоловік мав абсолютні підстави для отримання групи і навіть її вже отримав. А посередник, дізнавшись про це, вирішив начебто віддячити комісії МСЕК. «Подяку» оцінив у 2000 доларів. І свої «послуги» оцінив у 1000 у.о.

Чи дійсно кошти передавалися комусь із членів медико-соціальної експертизи, зараз з’ясовують правоохоронці.

А тим часом військові не приховують обурення, що навіть під час війни на їхньому житті і здоров’ї намагаються заробляти.

- Складається враження, що існує якась таємна домовленість — поранених та травмованих військовослужбовців не направляти на МСЕК, щоб нікого не «списали» зі служби, бо ніким замінити... Побратимам з ампутаціями у висновку ЛКК пишуть: «обмежено придатний» і відправляють у частину. А там командир обурюється, бо йому вже вистачає тих, хто буде дрова рубати і кашу польову варити... І вимагає «списуватися», щоб можна було замінити штатну одиницю. Побратими абсолютно законно просяться на МСЕК і тут з’являються «рішалова», які вимагають від 3000 до 5000 доларів за ін­валідність... Бо ж думають, що всі військові «бабло лопатою гребуть»... Якби не бачив це все на власні очі, не писав би... Але так не має бути! На війну повинні йти здорові чоловіки, а пораненим ветеранам — слава і честь в тилу! — впевнений пацієнт одного з військових шпиталів у Вінниці за позивним Риф.

Наша редакція й надалі прослідковуватиме ситуацію з отримання інвалідності як цивільними вінничанами, так і військовими. Про усі факти корупції повідомляйте на електронну пошту редакції газети: gazeta@33kanal.com. Анонімність гарантуємо.

Каріна МАЄВСЬКА