Таким добрим знаком стала реконструкція у Могилеві-Подільському вулиці Стависької та паркової зони, що поруч з пам’ятником Миколі Буянову — герою, який віддав своє життя, боронячи світ від фашизму.

Ініціаторами кардинальних змін у Могилеві-Подільському стала родина Вацак, відомих у місті меценатів, котрі збудували для міста чимало скверів, площ, фонтанів, Родинний парк, набережну, міський пляж. Оновлена вулиця Стависька стала широким проспектом, котрий планується назвати на честь Перемоги.

Новий інфраструктурний проєкт — черговий дарунок рідному місту та черговий фінансовий внесок родини народного депутата Геннадія Вацака у сучасне та майбутнє Могилева.

«Ідея виникла ще раніше, до війни. Ми з родиною планували продовжити реконструкцію Кіровського масиву — густонаселеного мікрорайону Могилева-Подільського, — розповів Геннадій Вацак.

— Моя сім’я вже не перший рік облаштовує цей масив. Наш новий задум — доєднати до вже збудованих нами Родинного парку, вулиці Грецької, площі Танкістів ще й пам’ятник Миколі Буянову та вулицю Ставиську. І зробити не вулицю, а проспект, назвавши його на честь Перемоги!»

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, зізнається меценат, плани відійшли на далекий план. Згодом зрозумів, що війна — не привід їх відкладати. «Всупереч бажанню ворога поставити нас на коліна, Україна має жити та розвиватися! — зауважує Геннадій Анатолійович. — Ми маємо демонструвати, що нескорені і нас не здолати! І тому вирішив, як би не було складно, виконати задумане! Тим паче, що до мене чимало звертається містян щодо асфальтування вулиць та дворів. Тож існує постійний запит на ремонт шляхового покриття. А ще могилівчани щороку бачать, як у місті ми будуємо сквери чи вулиці, як-от Європейську площу, Родинний парк, вулицю Вокзальну. Тож до доброго швидко звикаєш. Тому згенерував всі свої фінансові можливості і скерував їх на новий інфраструктурний проєкт — проспект Перемоги!»


Будівництво розпочато в липні. Проїжджу частину розширили на 2 метри, з двополосними смугами руху. Укладено 2500 тонн асфальтобетону на площі у 12500 кв. м, 8000 кв. м бруківки на тротуарах протяжністю 800 метрів. Уздовж усієї розмежувальної смуги встановлено нову лінію освітлення на 31 опору та з 66 економними ліхтарями. Проспект засяяв, немов Лас-Вегас! Реконструйовано сквер та па­м’ятник герою-земляку Миколі Буянову. Оновлено газони та існуючі зелені насадження, встановлено автоматичну систему поливу, висаджено 95 платанів. Саджанці триметрові, за де­кілька років вони дадуть швидкий приріст та створять на вулиці своїми вітами гарний затінок та екологічний захист. Окультурено пам’ятник Миколі Буянову, там укладені нові сходи, встановлено освітлення — все з належною шаною до загиблого героя-земляка.

За 5 місяців, як і планували, основні роботи завершені. Поки укладено «чорновий» шар асфальту, а навесні (орієнтовно у березні, в залежності від погодних умов) покладуть вже фінішний.

«Проспект має велику перевагу – безстроковий термін гарантії від альянсу «Камелот» на те, що жителі Могилева-По­дільського будуть ним користуватися. Ми його обслуговуватимемо, доглядатимемо, як, зрештою, робимо це зі всіма зведеними моєю родиною інфраструктурними об’єктами. Ну і головне — це гарантія якості від родини Вацак! З вірою, що на оновленому проспекті ми відсвяткуємо нашу Перемогу!» — зазначає меценат.

Тетяна ФОМЕНКО,
заслужена журналістка України