І це лише станом на листопад поточного року.

Загальна сума прямих задокументованих збитків, яких РФ завдала інфраструктурі України за час повномасштабної війни, сягнула $135,9 млрд.

Такі дані оприлюднила Київська школа економіки (KSE). Оцінювання втрат здійснили аналітики KSE за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з українськими міністерствами та Національним банком.

Йдеться про збитки, завдані житловій та нежитловій нерухомості, а також іншій інфраструктурі України.


Як зазначають у KSE, порівняно зі звітом за вересень найбільше шкоди окупант завдав українській енергетичній інфраструктурі, а також промисловості та підприємствам (як державним, так і приватним).

– Сума збитків промисловим підприємствам зросла на $3 млрд та складає $13 млрд. Це третя за величиною стаття збитків інфраструктури. Збитки енергетичної інфраструктури збільшилися до $6,8 млрд, – йдеться в повідомленні.

Аналітики наголошують, що ці суми можуть бути ще більшими, оскільки наразі невідомо, наскільки постраждали енергетичні об’єкти та підприємства, розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Станом на зараз відомо про пошкодження під час ракетних атак російських терористів 592 об’єктів теплопостачання: 444 котелень, 13 ТЕЦ, 7 ТЕС та 128 центральних теплових пунктів. З них уже вдалося відновити майже 300 обʼєктів.

Збитки від руйнування житлових будинків зросли на $2 млрд і становлять $52,5 млрд (або ж 38,6% у загальному обсязі збитків ). Загальна кількість зруйнованих і пошкоджених багатоквартирних та приватних будинків зросла до 143,8 тис. (збільшення на 8 тис. порівняно з вереснем).

Найбільше руйнувань житлового фонду зафіксовано в Донецькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Харківській областях. У Києві від початку повномасштабної війни зруйновано та пошкоджено 348 житлових будинків (здебільшого багатоквартирні) на $0,9 млрд.

Через бойові дії руйнувань та пошкоджень зазнають все більше обʼєктів критичної інфраструктури: сума збитків зросла до $35,6 млрд (26,2% у загальному обсязі). Зокрема, $26,6 млрд – це збитки через руйнування доріг, а $4,4 млрд – шкода, завдана обʼєктам Укрзалізниці.

Зросли збитки, завдані під час боїв, інфраструктурі в сферах освіти (до $8,2 млрд), охорони здоровʼя (до $1,7 млрд), культури, туризму та спорту (до $2,1 млрд).

За час повномасштабної війни (станом на листопад) в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено:

щонайменше 84,2 тис. одиниць сільськогосподарської техніки;

153 заклади соціальної сфери;

2 692 заклади дошкільної, середньої та вищої освіти;

305 АЗС;

27 торгових центрів;

14,4 тис. комунального транспорту;

194,8 тис. приватних легкових автомобілів;

330 лікарень;

880 обʼєктів культури;

94 релігійні споруди;

157 закладів туризму;

595 адмінбудівель державного та місцевого управління.

Як відомо, прем’єр-мінстр України Денис Шмигаль повідомляв, що падіння економіки України через атаки російських військ може сягнути 50%, а збитки збільшитися до $700 млрд.

Сергій Бойчук