А тому міжнародні партнери повинні і надалі надсилати зброю Україні. Таку заяву Столтенберг зробив в інтерв’ю AFP.

Як зазначив генсек НАТО, майже за 10 місяців після вторгнення російських військ ЗСУ завдали РФ низку поразок, унаслідок яких було звільнено значні території. Водночас немає ознак того, що Росія готова припинити військові дії і вивести війська з України.

“Ми не повинні недооцінювати Росію. Росія планує тривалу війну. Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони готові зазнавати великих втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів. Ми маємо розуміти, що президент Путін готовий до тривалої війни і нових наступальних операцій”, – сказав він.

Столтенберг вважає, що “найімовірніше, ця війна закінчиться за столом переговорів, як і більшість воєн”, але будь-яке рішення має забезпечити “перемогу України як суверенної, незалежної держави”.


Найшвидший спосіб домогтися цього, на думку генсека НАТО, – "надати військову підтримку, щоб президент Путін зрозумів, що він не може перемогти на полі бою, а повинен сісти за стіл переговорів і вести переговори в дусі доброї волі".

Як ми уже повідомляли, речник Кремля Дмитро Пєсков зробив цинічну заяву про завершення війни в Україні. За його словами, "конфлікт може закінчитися і завтра", і залежить це від президента України Володимира Зеленського. Таким чином Пєсков натякнув на те, що Україна повинна піти на терористичні умови країни-агресора.

Однак, президент Володимир Зеленський  заявив, що Україна не має наміру вести перемовини з Росією. Москва намагається використати перемовний процес, щоб отримати паузу в бойових діях і підготуватися до нового наступу. Тому українська держава продовжує звільняти свої території військовим шляхом.

Хоча це дається дуже дорогою ціною.

Василь Головко