Через відключення світла в мікрорайонах Вінниці не працюють світлофори на найбільш завантажених транспортом вулицях. Аби уникнути транспортного колапсу та ДТП, світлофори на найбільших перехрестях Вінниці матимуть автономну батарею. З їх допомогою вони працюватимуть у період відсутності електроенергії.

– Спільно з управлінням патрульної поліції ми визначили 11 великих перехресть, на яких безпосередньо під час відімкнення в електроенергії світлофорних об’єктів бачили деякі затримки в дорожньому русі, – повідомив директор департаменту транспорту та міської мобільності вінницької міськради Андрій Сорокін. – Говоримо про всі великі перехрестя: площа героїв Чорнобиля, площа Героїв Майдану, перехрестя Немирівське шосе – Привокзальна, Лебединського – Шимка, Келецька – 600-річчя,  Келецька – Пирогова. Тобто всі великі перехрестя і деякі малі, як от, наприклад 600-річчя – Келецька, де теж досить складна дорожня ситуація.


Робітники вже монтують бокси, в яких розташують блоки безперебійного живлення - вони утеплені й можуть утримати до 150 кг.

- Ящиків на одному світлофорному об’єкті - два. У кожному ящику - по дві акумуляторні батареї. А ще там міститиметься інвертор, який вмикає акумулятори живлення, коли немає електрики, а якщо є живлення - транзитом подає його на світлофор і одночасно заряджає акумуляторні батареї, - розповів начальник служби АСКДР Максим Скоробогач.

В даний час на кількох перехрестях міста, зокрема, вулиць Зодчих - Пирогова - Василенка у тестовому режимі батареї безперебійного живлення вже працюють. Завершується обладнання всіх інших зазначених світлофорів.

Вадим Снігур