Як ми повідомляли, влітку у Вінниці виник скандал, через майбутнє будівництво торгового центру перед Центральним ринком. Понад сотня жителів міста звернулися до прокуратури, щодо законності зведення цього об’єкту. Виявилося, що до перепродажу землі є питання. Про це інформують у Вінницькій обласній прокуратурі.

Після перевірки законності вибуття з комунальної власності двох земельних ділянок, на яких ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» заплановано будівництво торговельного центру з підземним паркінгом установлено, що у 2021 році компанія купила дві ділянки площею 2175 м² та 2307 м² у ТОВ «ВІТЕКОМ», якому цю землю у 2014 році продала Вінницька міська рада. При цьому з’ясовано, що ділянки мерією відчужено ТОВ «ВІТЕКОМ» без конкурентних засад за 1,82 млн грн або 406 грн за м².

“У рішенні міської ради підставою продажу земельних ділянок поза конкурсом зазначено розміщення на них належних товариству двох об’єктів нерухомості. Однак прокуратурою встановлено, що площа нерухомості товариств становить лише 5,2 м² і 2,5 м², а для її обслуговування передано ділянки загальною площею 4482 м2. Тобто площа землі перевищує площу нерухомості в понад 500 разів. Очевидним є те, що ці об’єкти нерухомості – касові павільйони – не потребували такої площі землі для їх обслуговування”, – йдеться у повідомленні.


Висновок щодо застосування норм права в подібних правовідносинах викладено Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 20.07.2022 у справі № 910/5201/19. Найвищим судом зазначено, що отримання в оренду земельної ділянки в розмірах, що значно перевищують площу належної відповідачу будівлі, для нового будівництва передбачає дотримання процедури проведення земельних торгів у порядку, визначеному положеннями ст. ст. 134, 135 Земельного кодексу України.

У зв’язку з порушенням інтересів територіальної громади прокуратурою подано до Господарського суду Вінницької області позов до Вінницької міської ради, ТОВ «ВІТЕКОМ» та ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» про визнання незаконним рішення Вінницької міської ради про продаж вказаних земельних ділянок та повернення їх територіальній громаді міста Вінниці. Також подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на ділянки і заборони проведення будівельних робіт на них.

Господарським судом Вінницької області відкрито провадження у справі (№ 902/1084/22), втім відмовлено прокуратурі у забезпеченні позову. Розгляд справи здійснюється суддею Яремчуком Ю.О.

Наступне судове засідання призначено на 10 січня 2023.

Василь Головко