…День Святого Миколая. Урочистий концерт народного ансамблю танцю “Барвінок”. Презентація книги “Ростити дітей щасливими”, яку написав Петро Бойко,  керівник знаменитого ансамблю…. 19 грудня ці три події об’єднало святкове дійство на сцені Вінницького муздрамтеатру.

Як синій барвінок стелеться по українській землі, так ансамбль “Барвінок” розстелився по всьому світу за майже 40 років свого існування. Китай, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Чехія, Греція, Польща, Туреччина… Неможливо перелічити всі країни, де глядачі відбивали долоні, аплодуючи юним вінницьким танцюристам.

Українці — горда нація! Здавна вони йшли у танок завзято, по-панськи, навіть у залатаному одязі. От і цього дня “Весела Серафима “, “Подільський вихиляс”, легендарні “Журавка”, “Ходить Гарбуз по городу”, “Гопак” – словом, кожен танець, кожна хореографічна сценка у виконанні барвінчат дарувала відчуття радості, краси і гордості за Україну. Магія українського танцю взяла своє! Молода енергія, завзяття, неймовірна злагодженість всіх рухів  буквально струменіли зі сцени і полонили театральну залу, де, до речі, не було жодного вільного місця!

“Запорукою існування української нації, її духовної і фізичної стійкості є народна творчість. Це пісня, танець, музика… А подивіться на українські традиції, український одяг, посуд, просто на українську хату і на пліт навколо хати!”, – пише Петро Бойко у книзі “Ростити дітей щасливими”.

Книга вийшла дуже цікавою, оригінальною. На сторінках не тільки хронологія подій у ансамблі “Барвінок”, починаючи з далекого 1984-го, але й роздуми, спогади, висловлювання багатьох друзів “Барвінка”, афоризми, багато світлин.

– Довгі роки я писав цей твір не сам, – сказав Петро Бойко зі сцени. – Моїми співавторами є всі покоління наших випускників, мої колеги, хореографи, педагоги і батьки дітей, які допомагали становленню ансамбля розумним словом і ділом.

Петро Бойко відзначив, що своїми успіхами «Барвінок» зобов’язаний дієвій підтримці влади міста та області, міського голови Сергія Моргунова. Багаторічну увагу і допомогу НАТ “Барвінок” отримує від підприємств ViOil, Diadema, Barlinek, All Sky, Вінницька транспортна компанія та ін. Скромно промовчав про недавно присвоєне йому звання “Почесного громадянина міста Вінниці”, а ще про ту величезну роль, яку в житті “Барвінка” відграє його дружина Любов Бойко, названа мама всіх барвінчат!

Взагалі цей дитячий творчий колектив – унікальний! Кожен учасник народного ансамблю танцю не тільки танцює, але й співає, грає на одному чи на кількох українських музичних інструментах. Треба було чути, як вони виконували “Щедрик” в інтерпретації гурту METALLICA! Вишивки, малюнки, різьблення, інші творчі роботи барвінчат зустрічали гостей у фойє театру.

Але навіть у святковій атмосфері Дня Святого Миколая, який дарує дітям радість, жоден із присутніх ні на мить не забував — зараз іде війна!

– Найбільша подяка — нашим захисникам, бійцям ЗСУ і Нацгвардії, які зараз відстоюють свободу України! Лише завдяки їм стало можливим це свято! – наголосила Галина Якубович, заступниця міського голови.

Ірина ЗОНОВА