З початку повномасштабної війни вінницькі тренери та спортсмени вступали до Територіальної оборони, ЗСУ та волонтерських організацій. Збирали кошти та купували тепловізори, рації та інше необхідне обладнання для військових. Також спортсмени продовжували представляти наше місто на міжнародній арені, показуючи чудові результати у змаганнях.

Кращих спортсменів та тренерів за підсумками 2022 року нагородили грамотами, грошовими преміями та подарунками від Вінницької міської ради.

У своєму зверненні до спортсменів міський голова Сергій Моргунов сказав:

– Ваші перемоги на міжнародному і Всеукраїнському рівні завжди були приводом для гордості. І зараз це відчуття особливо загострилось – коли вся країна бореться за спільну перемогу. Якщо говорити про внесок вінничан, то цього року маємо 74 нагороди у міжнародних змаганнях. Це теж важливе представлення України, звернення для світу – що ми сильна і незламна нація. Ви тримаєте наш спортивний фронт та демонструєте усім своїми перемогами, що наша країна на будь-якому фронті буде перемагати.

Очільник громади подякував усім спортсменам, за їхню невтомну працю, стійкість та мужність.

Наразі у міських спортивних школах займається 101 дитина-переселенець. До лав ЗСУ вступило 12 працівників галузі фізичної культури та спорту. Також на базі КП «Центральний міський стадіон» та МДЮСШ №2 були розгорнуті притулки для біженців, а на базі СК «Аква-Він», КП «Центральний міський стадіон» та ДЮСШ № 6 розпочали роботу «пункти незламності».

За час повномасштабної війни спортивна громада зібрала близько 900 тисяч гривень благодійної допомоги. Для військових на передову було придбано тепловізор, генератори, тактичні окуляри, термобілизна, рації, квадрокоптер, інвентар для реабілітації у центр інвалідів, дозиметр. Надавалася фінансова допомога працівникам галузі, які служать у лавах ЗСУ та їхнім сім’ям. Забезпечувалась волонтерська допомога для воїнів.

Попри війну Вінниця була достойно представлена у 2022 році на змаганнях різного рівня. Проведено 123 чемпіонати та кубки міста, 34 турніри, забезпечено підготовку та участь у 109 обласних змаганнях, 452 Всеукраїнських та у 18 міжнародних змаганнях.

Загалом вінничани вибороли 458 перших та призових місць на Всеукраїнських змаганнях та 74 медалі – на міжнародних турнірах.

Спортсмени міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста здобули: 187 перших та призових місць на чемпіонатах і кубках України; 37 перших місць на чемпіонатах і кубках Європи та світу.

Також було проведено Спартакіаду Вінницького гарнізону серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та членів їх сімей з 9 видів спорту.

Комітетом по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради було організовано 22 навчально-тренувальних зборів для спортсменів з інвалідністю, реалізовано 67 загальноміських заходів із популяризації фізичної культури та спорту.

У 2022 році присвоєно звання Кандидата у Майстри спорту – 110 вінничанам, Майстра спорту України – 15, Майстра спорту України міжнародного класу – Максиму Власюку (бокс), Заслуженого майстра спорту України – 5, Заслуженого працівника фізичної культури та спорту України – Важі Шотайовичу Даіаурі, тренеру-викладачу дитячо-юнацької спортивної школи № 5 та Заслуженого тренера України – Андрію Гончару. З них у міських ДЮСШ: Кандидати у майстри спорту – 63, Майстри спорту України – 10.

На Паралімпіаді-2022 Григорій Вовчинський здобув дві золоті та три срібні медалі, Ірина Буй золоту та бронзову медалі – це спортсмени з ураженням опорно-рухового апарату. Спортсмен із порушенням зору Олександр Казік (повністю незрячий спортсмен) разом з Сергієм Кучерявим (гайд – спортсмен, який веде по трасі паралімпійця з порушенням зору) здобув «золото» та «срібло».

Крім того, вінницькі спортсмени привезли золоті медалі з XII Всесвітніх ігор у Бірмінгемі. Це сумоїст, Заслужений майстер спорту України Важа Даіаурі (тренер спортсмена Заслужений тренер України Важа Даіаурі старший) та акробати Данило Стецюк та Богдан Пограничний (тренери пари Заслужені тренери України Юрій Голяк та Галина Ковальчук).

Вінничанин Дмитро Даниленко став другим на Олімпійській дистанції в байдарці-четвірці на етапі кубка Світу з веслування на байдарках і каное.

Іван Чупринко підтвердив свій статус чемпіона світу, здобувши вчергове нагороду у дисципліні жим лежачи (категорія до 74 кг, пожав 292.5 кг). Чемпіонат проходив у Алмати (Казахстан). До речі, Іван є 14-разовим рекордсменом світу.

Срібло на Чемпіонаті Світу зі стрільби кульової здобув Олексій Денисюк, таким чином виборов ліцензію на Паралімпіаду-2024.

Спортивні подвиги нині дуже важливі для нашої держави, адже наш стяг підіймається на міжнародних аренах, демонструючи усьому світу силу і дух перемоги українців, – говорить голова комітету по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради Сергій Краєвський.

Нагадаємо, у листопаді спортивна спільнота Вінницької міської територіальної громади відвідала наших захисників, які проходять реабілітацію. Воїнам для швидкого одужання та відновлення здоров’я подарували спортивний інвентар, а також виступили із невеличким концертом.

Вадим Снігур