– Ми будемо святкувати Різдво 25 грудня, це буде вперше за всю історію нашої православної громади. Але в час війни ми вирішили приєднатись не лише до християн усього світу, але й наших братів — церков православної віри, — розповідають парафіяни Миколаївського храму ПЦУ, що у Вінниці.

Серед православних церков більшість (9 із 15) також користуються Григоріанським календарем, а тому святкують Різдво 25 грудня. Виняток становлять Російська, Польська, Єрусалимська, Сербська та Грузинська церкви.

Російською у світовому православ’ї вважається і УПЦ (МП).

– Наша громада в своїй більшості складається із парафіян, які після об’єднавчого Собору, утворення Православноі Церкви України, отримання Томосу від Вселенського Патріарха Варфоломія перейшли із московського пат­ріархату до ПЦУ.

Так вчинив і священник В’ячеслав Буданевич. Він є кліриком Спасо-Преображенського храму, як і віруючі його парафії. Але недільну службу та у головні свята вони відправляють у Миколаївському храмі ПЦУ.

— Як відомо, Синод ПЦУ дозволив кожному храму в цьому році визначатись, коли вони хочуть святкувати Різдво.

Ось наша громада і провела збори, опитала вірян. Вони одноголосно ви­рішили приєднатись до всього світу і провести відповідні Різдвяні служби саме 24-25 грудня.

Зрозуміло, що й у піст віруючі увій­шли раніше, — розпо­відає він.


Відповідні Різд­вяні служби у кафедральному Спасо-Преображенському соборі ПЦУ м. Вінниці будуть проведені і 6-7 січня, для тих, хто вирішив святкувати Різдво, як це було раніше.

Тому вибір є. Багато істориків запитують:

– Скільки можна ігнорувати основний факт, який знає весь християнський світ: спочатку Ісус Христос народився. Потім, за законами, які існували у Ізраїлі, його народження батьки зареєстрували через тиждень. Тобто 1 січня. Ось з того часу і йде відлік часу Нової ери.

А чому ж тоді спочатку ми зустрічаємо Новий рік, а тоді Різдво?

Як відомо, російська імперія до Жовтневої революції святкувала новий рік за старим стилем, тобто 14 січня. Тому Різдво було 6-го. А зараз це нелогічно. Якщо йти і далі, то й інші релігійні свята зсуваються за графіком. Тому 6-го січня буде Водохреща.

Російська православна церква використовувала розрізнення релігійного календаря як певне протиставлення західній християнській традиції.

Адже РПЦ і її дочірня структура в Україні трактують питання календаря саме через призму віри й духовності, під­креслюючи твердження про унікальність і правовірність саме цієї церкви.

В Україні на державному рівні затверджено святкування Різдва для обох дат, що є, безперечно, добрим знаком. Офіційне визнання Різдва 25 грудня дає підстави для поступового переходу українських церков на загальноприйнятий календар.

Архівні дані свідчать, що право­­славні українці до 1929 року святкували Різдво саме 25 грудня.

Тетяна Редько