29 грудня  будуть слухання у «Квадраті».

Як це було? І що далі?

Я нарахував 18 ухвал, якими суди нам відмовили, перш ніж ми отримали потрібний результат. На це пішло 2 місяці і могло бути витрачено понад 22 тис грн судового збору.

На початку жовтня  2022 року доцент ВНМУ Тетяна Супрунова звернула мою увагу, що Вінницький міський клінічний пологовий будинок 2 має припинити своє існування. Цьому передувало рішення Вінницької міської ради №1208 про “реорганізацію” закладу.

Вже 14 жовтня я почав шукати людину, яка виступить позивачем по даній справі, про що розмістив допис: http://surl.li/edqun  та зробив невеликий відеосюжет на цю тему: https://youtu.be/_q9p-zPgqFs Сам я представляю у спорі Національну професійну спілку “Прометей”, яку було уведено в заклад шляхом прийому працівників.

Головна проблема в тому, що за подання позовної заяви потрібно сплачувати судовий збір. Якщо би наша профспілка Прометей діяла б у закладі раніше, вона б понесла ці витрати за рахунок членських внесків працівників (і так, це реклама), однак там діяло “пострадянське” ППО, яке нещодавно самоліквідувалося і жодної допомоги працівникам, які утримували керівництво цієї організації останні  років так 85 – не надало. Тому ми змушені були шукати позивача-пільговика, який звільнений від сплати судового збору. Всього було знайдено трьох позивачів, один із яких є працівником закладу.

Я обрав стратегію “спаму” судів заявою про забезпечення, яка здійснювалась до подачі основного позову. Забезпечення – це вжиття судом таких заходів, які дають змогу зберегти предмет спору (Пологовий будинок) до остаточного вирішення справи по суті. В даному випадку захід забезпечення – це заборона міській раді вчиняти реорганізацію і реєстрацію припинення ВМКПБ №2.

Поки ви не подали до суду основний позов, ви можете міняти свою думку і звертатися з заявою про забезпечення повторно. Якщо ж уже відкрито провадження по основній справі, то далі у вас лише один суддя (і той може бути слугою феодальної мафії), а для подачі нової заяви треба шукати нові підстави. Окрім того, дана справа знаходиться на стику адміністративного і господарського права, тому можна пробувати звертатися до різних судів. А якщо додати відповідача з іншого міста, наприклад, Міністерство юстиції, то можна подавати і в київські суди.

Як я уже сказав, у своєму кабінеті в “Електронному суді” я нарахував 18 ухвал, якими відмовлено у вжитті заходів забезпечення. За їх подання ми мали б сплатити понад 22 тисячі грн судового збору. Більшість із них винесли судді Господарського суду Вінницької області.

18 листопада “гончі” вінницької мафії (поліція) навідались за адресою моєї прописки у Вінниці. Причина досі невідома. “Поцілували двері” і 2 години опитували сусідів, де мене шукати. Але мене у Вінниці “важко знайти, неможливо забути і легко втрати”. Це дешеві методи часів кучмізму, і в такий спосіб мене неможливо було переконати ще в 2012-14 роках, а не те, що зараз.

19 грудня 2022 року нарешті “вистрелила” заява третьої за рахунком позивачки – Анастасії, яка є інвалідом І групи і користується послугами закладу, про що з “боями” і відеосупроводом з боку Тетяна Супрунова (яка, до речі, є ще й журналісткою “Часопису “Прометей”) вдалося здобути відповідну довідку у керівництва закладу. Суддя Тварковський задовольнив подану від імені Анастасії заяву про забезпечення і вжив відповідні заходи. Це значить, що реорганізацію зупинено, скорочувати працівників – не можна, передавати майно правонаступнику (Центру матері та дитини) – не можна, реєструвати припинення закладу – не можна тощо.

Багато-хто не розуміє, яке значення мають ці “збори підписів” , про які я регулярно публікую http://surl.li/edque . Звичайно, я сам апологет практики “всіх люструвати, все націоналізувати”, але це не той випадок, де є швидке рішення. Окрім того, не варто нехтувати легальними засобами боротьби з організованою корупцією в міжреволюційний період. Місцеві ініціативи http://surl.li/edqui , електронні петиції і рішення громадських слухань якраз є ДОКАЗОМ, що дії ВМР справді суперечать волі містян, яких вона самопроголошено представляє. Судова практика вказує нам, що це підстава для скасування рішення про закриття закладу. Для цього і робиться ця складна і марудна праця ініціативною групою на чолі з Тетяною Супруновою по збору підписів. І, зверніть же увагу: ЦЕ ДІЄ: суд прямо послався на ці докази в ухвалі про вжиття заходів забезпечення позову http://surl.li/edabq .

Але це тільки початок справи. Позовна заява лише зараз направляється до суду і почнеться її розгляд. Юристи з мерії вже побігли в суд ознайомлюватись з матеріалами і строчити апеляцію.

В цілому, я вважаю, що в справі потрібен таки колективний позивач (профспілка або ГО працівників і містян), інакше це може негативно вплинути на рішення по суті справи (тут не буду розписувати підказки для опонентів). І судовий збір за це доведеться сплатити. Для цього є відкрита monoбанка, там також збір коштів на інші справи: http://surl.li/edraz Ви (і Гройсман) завжди бачите, скільки коштів зібрано. Звіт буде надано.

Керівництво Пологового в особі Вікторії Яровенко призначено “богообранцями” з ВМР суто для знищення закладу, чим успішно зараз займається, щоб на початок 2023 року всім оголосити, що ВМКПБ №2 – нібито банкрут. А план вони готували ще з лютого 2022, коли в перший день війни було змінено Статут закладу саме в частині порядку його припинення (ще коли нікому не було відомо, що “кількість пологів падає, заклад загниває і т.д.”).

З метою знищення закладу його ж відділення гінекології направляє вагітних у Центр матері та дитини, а “швидкі” не доставляють породілль у цей заклад http://surl.li/edquf . НСЗУ відповідно виплачує щоразу менші суми за надані послуги.  З жовтня працівникам не платять зарплату. Завтра місту покажуть статистику, як “усе погано”. Але звернете увагу, що в сумі кількість пологів не зменшиться радикально, а зменшиться саме в цьому закладі, на яке поклали око мафіозі з вінницької мерії.

Ми виграли час, але розслаблятись не варто. Маємо справу з нахабним, підступним, самовпевненим, багаторічно безкарним внутрішнім ворогом!

29 грудня о 17:00 в молодіжному центрі “КВАДРАТ” відбудуться ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ з цього питання, для проведення яких було зібрано понад 1000 підписів містян за усіма вимогами, які придумали в міськраді: було піднято втричі необхідну кількість – з 300 до 800, люди вписували свої  повні паспортні дані тощо. Тому кожен порядний громадянин має бути там присутній.

І в цілому, всі, кому потрібна акушерська чи гінекологічна допомога – не ведіться на обман із направленням до інших закладів – підтримуйте зараз ВМКПБ №2, який усіма доступними способами намагаються закрити! Щоб не народжувати потім в торгових центрах.

Юрій Хорт