Святий вечір — це останній день перед Різдвом, яке одночасно є підготовкою до свята. Християни західного обряду святкують його 24 грудня. Багато українців вирішили цього року також святкувати Народження Христа за західним стилем. Як це було впродовж століть на Україні.

Ті, хто дотримується східного обряду, святкуватимуть 6 січня. В Біблії дата народження Ісуса не згадується. Однак, очевидно, що в нього не могло бути два дня народження.

Нагадаємо про це свято. На Святвечір, чи Багату кутю, заведено готувати “сочиво” — пшеничні зерна, розмочені соком з насіння. Стравою пригощали всіх членів родини та знайомих після появи першої зірки на небі. Пов’язано це з біблійною легендою про появу в небі Вифлеємської зірки, яка повідомила людям про народження Спасителя і Сина Божого. Ті, хто суворо дотримуються релігійних правил, нічого не їдять весь день, проте можна просто споживати весь день пісні страви. Наступного дня різдвяний піст закінчується, і на стіл можна виставляти смаколики.

На Святвечір заведено відвідувати спочатку літургію, а потім різдвяну всеношну. Якщо немає можливості відвідати храм, можна помолитися Богу з дому. Також варто в цей світлий день сповідатися в гріхах.

Проте навіть в давнину в цей день не обходилося без розваг: вертепів та різдвяних вистав. Найпопулярнішим сюжетом була сцена народження Христа у Віфлеємі. Ця традиція жива і досі.

Молодь ходила по селу колядувати. В першу чергу заходили до найближчих родичів та хрещених батьків. До незнайомих людей ходити було не прийнято, проте в селі зазвичай така проблема не стояла, бо всі знали один одного.

Традиція збиратися ввечері за святковим столом жива і досі. Традиційне меню на Святвечір складається з дванадцяти пісних страв. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя та узвар. Дозволені рибні страви. Вважається, що не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти.

Не можна сваритися і лаятися. Цілий день треба провести з радісними думками.

Не варто займатися домашніми справами в цей день, такими як прання і прибирання, але можна готувати їжу.

Цікава доля ворожінь на Святвечір. Церква засуджує будь-які ворожіння перед Різдвом, як і в будь-який інший день. Проте у фольклорі є безліч згадок так "перевірених рецептів" ворожінь на майбутній врожай чи судженого. Отже, в народі заборону обходили в традиція збереглась досі..

Як ми вже повідомляли, Синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні богослужіння в Україні 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Вадим Снігур