Як повідомляють в ISW ,ризик російського вторгнення в Україну з Білорусі низький, але можливий. Росія робить видимість підготовки до великого наступу з території Білорусі, однак скидати з рахунків цей варіант теж не варто.

Як пише Інститут вивчення війни, РФ зайнята демонстрацією “ознак” до такої підготовки: напередодні Білорусь показово заявляла про розгортання польових госпіталів на своїй території.

Польові госпіталі, відзначають аналітики, є суттєвим фактом підготовки до наступу. Адже, ЗМІ спостерігали активність пересування медтехніки в Білорусі напередодні вторгнення 24 лютого.

Також чутки про наступ з території Білорусі Росія підкріплює перекиданням важкої техніки із зимовим камуфляжем, чого абсолютно не вимагають навчання.


Однак існує реальне підґрунтя підготовки наступу російських військ на інших напрямках, йдеться у звіті. Наприклад, на північному заході Луганської області.

23 грудня на цій ділянці фронту Генштаб ЗСУ спостерігав збільшення інтенсивності перекидання особового складу, військової техніки та боєприпасів. У Луганську область перекинули і елітні ПДВ з Херсонського та Харківського напрямків. Про можливий новий масований сухопутний удар окупаційної армії попереджає також і Президент України Володимир Зеленський.

Сергій Бойчук