На думку генерала, така позиція партнерів сприяє затягуванню війни.

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко пояснив, чому Захід досі не надає нам озброєння, яке допомогло б повністю відбити російську військову агресію.

“Їх зупиняють дві обставини. Перше – побоювання ескалації цієї війни та втягування в неї безпосередньо військ НАТО. Зверніть увагу: після інциденту в Польщі вони не пішли не лише на те, щоб задіяти п’яту статтю Статуту НАТО, а й четверту, яка говорить про те, що після попадання ракети на територію країни Альянсу треба було провести консультації НАТО. Американці не дали їм зробити навіть це. У цьому сенсі наші дії щодо Росії можуть призвести до більшої ескалації.

І звідси випливає друга обставина – страх Заходу, що Росія застосує ядерну зброю. Путін це знає, він, як і раніше, періодично лякає Захід ядерною кнопкою. “Брудна бомба”, атомні електростанції… Він постійно тисне, щоб на Заході постійно перебували у стані занепокоєння та нерішучості щодо надання військової допомоги Україні”, – сказав Романенко.

Він зазначив, що наразі Україні допомагають у такому обсязі, щоб вона не програла. А щоб Україна виграла у війні, потрібна відповідна допомога, насамперед технічна. Тому, на його думку, така позиція Заходу сприяє затягуванню війни.

“Ця ситуація має непередбачуваний характер. Захід уже змирився з думкою, що війна може бути непередбачуваною, але до наступного етапу переходити поки не готовий – коли необхідно допомогти Україні настільки, щоб вона виграла, але при цьому не призвести до стану, коли противник застосовуватиме зброю масового ураження і коли війська НАТО будуть втягнуті у цю війну. Позиція Заходу хитається. А оскільки немає рішучості, є проблема, і війна триває”, – додав генерал.

Василь Головко