Але один одного так не називають, бо давно вже всі селяни “кумкалися”. Смордвінчани пригадують нещодавній випадок, коли  у селі хрестила дитину двадцять одна пара кумів. Тоді довелось ставити столи для святкування у всіх кімнатах, але здебільшого на хрестини ставлять шалаші. Готуються до цього довго та з уважністю.

– Кожна кума має принести на хрестини крижму – це білого кольору рушник чи пелюшка. А якщо хрещених десять, то й дитину треба загортати у десять крижм. Верхньою має бути найсвітліша, без кольорового візерунка тканина. Це для того, щоб життя у малюка було світлим і чистим. А якщо хрещення проходить у церкві, то священик опускає дитину у велику чашу з водою. Воду, в якій купали дитину, виливають під родюче дерево, щоб і від цієї дитини у майбутньому пішов рід. Після хрещення батьки запрошують кумів до святкового столу. Бабуся немовляти готує святкові букетики для хрещених мам. Неодруженим хрещеним дарують по дві квітки, щоб ті були знайшли свою пару. Ці квіти встромляють у шматочок хліба, котрий кладуть на чарку горілки. Це для того, аби дитина до року почала ходити. Хрещені мають за них заплатити. У свідоцтво про хрещення вписують лише одну пару хрещених, їх визначають батьки. До речі, на хрестини не йдуть вдівці, тому що це негативно вплине на життя хрещеника.  Коли дитинці рік виповнюється, то всі куми збираються й стрижуть малюка. А вже потім вони повинні її одружити. На весілля куми приносять по короваю та подарунки, – розповіла селищний голова Надія Онищук.

Жінка має дев’ятеро похресників. Першого охрестила у 23 роки.

– Це вже зрілий вік був для мене. Похресники приходять рідко, зазвичай на свята. Кожному даю по сто гривень, тому такі гості завжди недешеві а як почнуть скоро одружуватись, то біда буде, – сміється. – А ось 10-річні дітки в нас часто стають кумами. Звісно, що подарунки купують батьки, бо ж школярі не мають ще грошей. Але свою місію хрещених компенсують тим, що ходять у гості й граються із похресниками. В нас у селі багато молоді й приємно, що вони нікуди не тікають.

Настоятель Смордівської церкви отець Анатолій проти таких традицій кумування у селі.

– Церква проти того, щоб брати по 3-5 пар кумів. Треба  одну. Хоча в семінарії мені казали, що за хлопцем має бути лише чоловік хрещеним, за дочкою — жінка. В мене за 24- річним сином теж є три пари, але  я ще тоді священиком не був. За 17-річною дочкою взяв вже одну пару. Але кумами треба брати повнолітніх, щоб вони розумілу все таїнство хрещення. А шлюби між кумами вважаю нормальним явищем. Головне, щоб тілесна мати дитини не виходила заміж за кума. Була в нас одна жінка неблагополучна, випити любила. Народила дитину без чоловіка, охрестила. Через рік у неї зав’язався роман із хрещеним її сина. Одружились й народили четверо дітей. То для старшого він хрещений, а для тих інших –  батько. Зараз їх в селі нема, переїхали.

До речі, на Житомирщині живе чоловік, у якого найбільше в Україні хрещеників.  У бізнесмена із Новоград-Волинського Андрія Газарова  їх аж 129 (!). Чоловіка називають “суперкумом”.  Минулого року підприємець охрестив дев’ятьох малюків. На хрещеників він витрачає половину свого прибутку. Бізнесмен впевнений, що велика кількість хрещеників стимулює його більше працювати, бо треба допомагати дітям.

Рівненська область