Жодне народне гуляння на Вінниччині не обходиться без цієї смакоти. Їх випікання це вже цілий ритуал. Звісно, такий хліб інакше, як витвором мистецтва важко назвати. Маємо приємну новину. Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”, – повідомляють у Вінницькій ОВА.

У кожному вінницькому селі є господині, які печуть хліб, короваї. Але саме на Вінниччині збереглись унікальні традиції випікання обрядових короваїв, паляниць та інших видів хліба. Без них важко уявити традиційне весілля чи хрестини. Навіть в останню путь проводжають людей з хлібом.


На Вінниччині, навіть, є Народний музей Хліба. Його організували в селі Білопілля Козятинського району. В ньому - жива історія українського хліборобського роду. А ще тут нагадують, що у молитві до Бога першим є прохання: «Хліб наш насущний, дай нам сьогодні».

Шкода, що останным часом деякі великі виробники хліба на Вінниччині перестають належно дбати про якість своїх виробів. Певно, і для них в музеї нагадують, що хліб - це святе.

Василь Головко