Хочете знати, що могла зробити за рік дівчина, яка не виїхала за кордон?

Тепер її знає багато хто — вінничанку Діану Подолянчук. Вона стала візитівкою волонтерського руху незламної Вінниці і України. Хто може похвалитись дружбою із Залужним, Будановим, Арестовичем? Та ще дизайнерським одягом, на якому її особливі малюнки. Діана — мисливиця, в руках якої ого скільки трофеїв, висловлюючись термінами військового часу. І перемог! У принципі Україна до війни вже знала вінничанку-танцівницю, хореографа Діану як призерку світу, чемпіонку Європи і України. Вона засновниця школи танців, а з мамою і сестрою — Центру розвитку дитини «Шахіна». Ще вона — тренер особливої дівчинки Маріі Гнатик, яка стала чемпіонкою світу з танців. Діана входила в сотню найкращих у «Танцюють всі». Але це було до повномасштабного вторгнення.

— А 24-го, коли навкруги розривались ракети і вже точились бої на околицях Києва та ніхто не знав, чи буде ворог завтра-післязавтра у Вінницькій області, група волонтерів і військових зібралась у нашому танцювальному цен­трі. Визначили плани, напрямки роботи… Але хто це все очолить?! Орга­нізує? Вестиме облік коштів? «Ось ти і організуєш», — сказали мені коротко.

Так я і стала керівником волонтерського центру. Це тепер наш волонтерський центр один із найбільших в Україні. А тоді ми днювали і ночували там. Буквально жили, — ділиться Діана.

— Люди донатили, бо знали, що ми не десь там в Швейцарії, а тут, поряд… Ми розуміли, що в разі окупації ми входили у «розстрільні списки». Але я це питання вирішила для себе перш аніж вибрала цей шлях. Мені легше, сім’ї, на щастя в даному випадку, не створила. Тому своїм життям мала право розпоряджатись сама. І робити вибір.

Ось я його і зробила: перемогти або віддати життя за Україну. Такий вибір зробили і ті, хто поряд йде щоденно в нашій команді. А нас більше 500 волонтерір-фрілансерів, 50 – робоча група, біля 10 – засновників.

Я безмірно вдячна всім і кожному за злагоджену роботу, за підтримку батькам дітей центру «Шахіна» і всім, хто підтримує. Малювати почала за два дні до війни. Я відчувала і знала, що буде війна. Не могла знайти місця, все дуже гнітило. І тоді мама порадила сісти і згадати, як я малювала в дитинстві. Я почала малювати комп’ютерною графікою, і народилась картина в досі невідомому стилі. У кольорах і графіті в моїй уяві так виглядала війна. (Нечувана досі картина настільки прониклива, що я, коли побачила її, наче вдруге пережила ті, перші страшні дні повномасштабного вторгнення — авт.)

Так виглядає війна очима Діани

Діана намалювала війну, з того часу малює своїм особливим стилем

А потім я почала свої емоції вкладати в картини. В «стиль від Діани». Я наче не зустрічала подібного стилю малювання досі. Так, це стиль, започаткований мною. Я так відчуваю й у графіці викладаю свої емоції та підбираю до них кольори. Такі картини я намалювала вже Залужному, Арестовичу, іншим. Тобто я графічно та в кольорах зобразила наче характерний портрет кожного з них. Їм вони сподобались. Тоді ми вирішили створити одяг із моїми картинами і 30 відсотків з реалізації донатити на ЗСУ. Ми випустили футболки, худі та спортивні костюми з моїми малюнками. Поділюсь секретом — в одязі з малюнками, які присвятила особисто кожному з них, ходять Залужний і Арестович.

З Олексієм Арестовичем ми заприятелювали ще до повномасштабного вторгнення. Бо я за освітою психолог та географ. Зараз навчаюсь у Вінницькому педуніверситеті в аспірантурі та пишу дисертацію про наш потужний волонтерський український рух. Погодьтесь, що поді­бного явища ще не знав світ. До речі, Олексій Арестович дуже допомагає нашому волонтерському Фонду. По 80000-100000 грн перераховує щомісячно. Багато хейтерів заздрять його популярності, але він дуже чудова людина, повірте, і дуже відданий Україні та своїй справі.

Олексій Арестович щомісяця донатить на фонд вінничан 80-100 000 грн.

А потім ми подружились із Головнокомандувачем. У нас із Валерієм Залужним був NFT-проєкт, завдяки якому ми й познайомилися. Серед амбасадорів проєкту вже були Арестович, Кім, Марченко, але не вистачало головного амбасадора, яким міг би стати Залужний. Я довго вела перемовини з прессекретарями, намалювала йому оберіг — Оранту, ми дивилися дитячі малюнки, створені в межах проєкту, і він погодився. Одного разу він запросив мене до Києва. Потім зателефонували з його офісу і сказали, що необхідно взяти в мене якісь документи… Спершу я навіть розхвилювалася, думала: «А раптом я зробила щось не те»… Але це була приємна несподіванка, Валерій Залужний вручив мені орден за допомогу війську.

Я споглядаю як психолог, як змінюється Валерій Залужний, як утверджується і загартовується цією жорстокою війною, і малюю картину, в яких уособлення його образу. Йому я присвятила дві картини. І вони різні. (Я роздивляюсь обидві, і мені більше подобається ця, що намальована пізніше. Зріла… — авт.).

Так виглядає картина-оберіг, намальована Діаною для Головнокомандувача ЗСУ

Чесно, такого стилю ще не доводилось бачити. Діана підтверджує, що його підказала їй війна.

– От як здобудемо перемогу, а може, й раніше, виставку картин організую…

А ось картину, присвячену Кирилу Буданову, генералу ГУР, Діана ще виношує… Знаємо ж — крепкий і непростий він український горішок. Але із ГУР Фонд співпрацює. Скоро озвучать результати роботи. А зараз тиша… ну, як і прийнято у розвідці.

— Діано, а які вони — ці всі головні герої України?

— Знаєте, всі вони різні. Залужний — як козачий такий гетьман, Арестович — як стратег. Буданов — як згусток непробивної сталі… Але всі вони, особливо генерали Залужний і Буданов, це вже такі неперевершені герої, портрети яких будуть в кожного українця, молоді на стінах кімнат, на аватарках і в душі. У всього світу. Нам вже не треба буде у Європі чи Америці шукати героїв — вони будуть шукати їх у нас. І вже знайшли. Тепер Україна — це круто! І ці люди – живі легенди. Бо ж на них наша єдина надія! Але знайте, вони не підведуть, бо я при особистих зустрічах переконалась у цьому.

Діана Подолянчук разом із Валерієм Залужним під час вручення нагороди

Трофейний танк допоміг знайти генерал Буданов

А ще Діана шукала трофейний російський танк! І коли матеріал йшов до друку, повідомила, що знайшла. Його допоміг отримати Кирило Буданов. Його вже доставили на місце дислокації, і з нього ріжуть сувеніри.

— Для чого?

— Бо в США зараз мода на Україну. І захоплення нашими перемогами. В цій країні, як знаєте, люблять і поважають нескорених. І переможців. А з боку розбитого ворога люблять збирати трофеї. Ось і вийшла на нас благодійна організація, яка хоче порізати російський розбитий танк на сувенірні кусочки і продавати їх у США. Ми створили спільний проєкт з ними, нашими партнерами є ЗСУ та ГУР. Виручені від реалізації кошти перераховуватимемо для підтримки сил оборони України, сім’ям та дітям, які постраждали внаслідок російської агресії та родинам військовополонених.

Кирило Буданов, генерал та очільник ГУР, вже знайшов для Діани трофейний російський танк

Діана вірить в реінкарнацію. І в те, що вона, наприклад, в минулому житті була воїном, може, навіть із амазонок та сарматок…

— Ну як пояснити те, що я іду в тир чи на стрільбища, беру в руки вперше автомат, гранатомет, але я вже вмію стріляти?

Прочитавши це, складається враження, що Діана втілення чогось наддосконалого і неземного! Але я надто добре знаю життя, щоб не запитати:

— Ну а як це все ось так і одразу вистрелило? Щоб 29-річна дівчина була такою правильною і вмотивованою, цілеспрямованою?

— Стосовно цілеспрямованості, того, що я постійно малюю якісь графіки, пишу плани, то це у мене від батьків, — ділиться Діана. — Батько і мама фізики-математики. З мамою та сестрою Вікторією ми працюємо над всебічним розвитком дітей у нашому сімейному центрі. А мій батько — декан фізико-математичного факультету у Вінницькому педуніверситеті. А щодо волонтерства, то я ним займаюсь ще зі старших класів. Ще тоді їздила по дитячих будинках, допомагала…

Я запитую Діану і вже розумію, що зараз розкриємо одну із таємниць дівчини, яка абсолютно не проглядається. Більше того, її не бачили навіть судді, коли давали цій дівчині призові місця і титули чемпіонки на всеукраїнських і світових змаганнях як танцівниці..

Діана Подолянчук в редакції «33-го» показує крайній зі своїх малюнків

Я жертва лікарської помилки…

Тому, що таке біль і випробування, пізнала ще в дитинстві.

— Діано, щоб в такому ранньому віці зрозуміти біль інших, його вже треба перенести самому?

— Так, він був. І все те, що я перенесла в дитинстві, весь той біль і жах, мене загартували так, що я вже була голова до теперішнього… Я ще в ранньому дитинстві стала жертвою непрофесійного лікування. І результат — через помилку лікарів частково втратила слух. Відтоді я ходжу зі слуховим апаратом.

— Діано, як? І ти з ним вже в ранньому дитинстві перемагала, ставала чемпіонкою?

— Так, вперше це сталось десь в років десять… Я ж виступала на звичайних змаганнях, і хто знав із суддів, що я із слуховим апаратом у вухах? Знаєте, тепер я вже так звикла до цього, що це неначе окуляри. Хтось їх одягає, щоб бачити. Я — чути. Вже зараз і після війни буде дуже багато людей із слуховими апаратами. Це вже зараз входить в норму…

Тендітна дівчина, ой, вибачте, «крута» Діана йде, а в моій пам’яті досі ця посмішка гідної, інтелігентної, але вже такої загартованої українки! І не було б ще ось такого одного героїчного літопису про дівчину — вінничанку в книзі цієї війни. А в Діани і таких, як вона, просто вистачило сил і сміливості не сісти в евакуаційний поїзд…. Але це ще означало заново усвідомити бандерівське гасло: «Воля або смерть».

Ось так гартувалася нація, — колись напишуть історики про нас у мирній незалежній Україні.

Тетяна Редько