Поки рашисти збираються “воювати зі США та НАТО до останнього українця”, починає викати закономірне запитання: “А чим?” Адже оприлюднена статистика прямо впливає на військові можливості кремлівського режиму. У цьому році експорт російського газу до Європи через трубопроводи різко впав до пострадянського мінімуму.

Євросоюз був найбільшим споживачем нафти та газу в Росії, який роками стверджував про необхідність скорочення залежності від російських енергоресурсів. Але Брюссель вдався до серйозних кроків лише після того, як у лютому Кремль здійснив повномасштабне вторгнення в Україну. А згодом трапилась підводна “бавовна” на Північних потоках.

За оцінками російського Газпрому, у 2022 році газовидобувна компанія експортує до інших країн близько 100,9 млрд куб. м. Це означає падіння на понад 45% порівняно зі 185,1 млрд куб. м у 2021 році, куди також входило постачання до Китаю трубопроводом “Сила Сибіру” 10,39 млрд куб. м.

Попередній відомий мінімум російського експорту газу зафіксували у 1995 році, коли Росія продала 117,4 млрд куб. м.

Також у Газпромі зазначають, що видобуток газу у 2022 році очікується на рівні 412,6 млрд куб. м – це на 20% менше, порівняно з 514,8 млрд куб. м у 2021 році, коли він досяг 13-річного максимуму.

Не краща ситуація з експортом російської нафти морським шляхом. Він знизився у грудні майже на чверть порівняно із середніми показниками за 2022 рік. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як пише видання, “Росія в грудні щодня експортувала близько 2,5 млн барелів нафти”. Це на 22% нижче від середнього показника за попередні 11 місяців поточного року. Також видання зазначає, що зниження показників експорту зафіксовано на тлі запровадження Заходом стелі (максимальних) цін на російську нафту.

Крім того, зниження обсягів експорту російської нафти, “ймовірно, спричинене суворими погодними умовами та зниженням попиту в Китаї на тлі недостатньо рішучого скасування обмежень”, запроваджених під час пандемії.

Як ми уже повідомляли, 2 грудня країни Європейського Союзу змогли погодити обмеження цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, що значним чином впливатиме на доходи РФ. Навіть нейтральна Швейцарія приєдналася до цих санкцій Європейського Союзу проти Росії. Схоже, почалася війна до останнього бареля та кубометра російської нафти та газу в Європі.

Сергій Бойчук