– Але при цьому не область, не держава, а самі ОТГ передають кошти на райлікарню для медичного обслуговування своїх мешканців, – розповів Сергій Сітарський, голова Вінницької районної ради. – Крім того, у 2017-му об’єдналися Якушинці із Ксаверівкою і Майданом, а ще Лука-Мелешківська з Іванівкою і Яришівкою Тиврівського району. Ці дві нові громади стали самостійними з 1 січня 2018 року. Так само ПДФО, субвенції почали надходити на рахунки цих сільських рад.

Існує перспективний план об’єднання територіальних громад Вінницького району, який затверджений на обласному рівні.

– Згідно з цим планом Медвеже Вушко має об’єднатися з Агрономічним (центр), Бохониками, Ільківкою, – уточнив Сергій Сітарський. – Але подивимось, яке бажання об’єднуватись буде у цих селах. Тому що в Агрономічному, наприклад, сільський голова виступив категорично проти об’єднання і наклав вето на рішення депутатів сільради. І процес зупинився! Гавришівка (центр) мала об’єднатись із Стадницею і Великими і Малими Крушлинцями. Стрижавка так само обговорювала об’єднання з селами Сосонка і Лаврівка, та Лаврівка погодилась, а Сосонка відмовилась. Тимчасово все призупинилось.

Багато громад зараз у стані очікування, радяться, вирішують – з ким об’єднуватися? Чи залишатись самостійними? На обласних нарадах з приводу об’єднання звучать думки, що нині об’єднання пригальмувало і, скоріш за все, процес продовжиться у 2019 році. Втім, не виключено, що в один прекрасний день ми прокинемось, і виявиться, що Верховна Рада вже затвердила новий адміністративно-територіальний устрій України згідно з планами облдержадміністрацій.

Вінницька ОДА планує, що до кінця року в області буде 64 ОТГ. Обговорення у селах триває, воно проходить на загальних зборах чи шляхом письмового опитування чи ін. методами.

P.S. 31 січня на засіданні Кабінету Міністрів було прийняте рішення щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк зазначив, що алгоритм дій не складний і включає 4 етапи. Зокрема, це – клопотання ОТГ до відповідного головного управління Держгеокадстру про передачу земель; інвентаризація земель у межах ОТГ; реєстрація земельних ділянок у кадастрі; передача земель у комунальну власність.

Процес передачі триватиме до кінця року. Першу передачу земель планується здійснити уже в березні цього року. Для висвітлення стану передачі земель ОТГ створено портал (otg.land.gov.ua) та для консультацій від фахівців Держгеокадастру запроваджено гарячу лінію – 0 800 502 528.